Bulgaria „va limita productia de energie verde”

Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate
Bulgaria "va limita productia de energie verde"
Bulgaria „va limita productia de energie verde”

Populatia este foarte sensibila la majorarea tarifelor, inevitabila in urma conectarii dupa 2012 la sistemul energetic national, a peste 1000 de MW in „centrale verzi”.

Bulgaria va limita productia de energie verde incercand sa mentina la un nivel suportabil pretul energiei electrice.

Spre deosebire de situatia din alte tari europene, la sud de Dunare gazele sunt foarte rar folosite in gospodarii si in industrie.

Totul, de la gatit pana la incalzirea locuintelor, se bazeaza cu precadere pe energia electrica.

Populatia este foarte sensibila la majorarea tarifelor – inevitabila in urma conectarii, dupa 2012 la sistemul energetic national, a peste 1000 de MW in centrale eoliene si fotovoltaice.

Garantarea unor venituri sigure a transformat energetica verde in zona de atractie pentru investitoriii privilegiati, politicienii, rudele si prietenii acestora.

Rata ridicata a profitului a contribuit la atingerea, cu 8 ani inainte de termenul 2020, a cotei de 16% resurse recuperabile in energetica bulgara.

Viitorul energiei verzi, „incert”

Cresterea pretului kilovatului in cea mai saraca tara din Uniune, a provocat in iarna lui 2013 proteste fara precedent in mai toate orasele bulgare care au dus la demisia guvernului Borisov.

Actualii guvernanti au avertizat ca economia aflata in criza nu poate plati facturile investitorilor privilegiati.

Comisia pentru reglementari in energetica a propus reducerea pretului de achizitie a chilovatorei de la hidrocentrale cu 70%, de la centrale solare – cu 60% si de la cele eoliene cu 22%. Aceasta ar echivala cu 3 miliarde euro mai putin pentru investitorii in energetica verde in urmatorii 12 ani.

Centralele conectate la sistemul energetic national dupa 2013, nu vor profita de tarife preferentiale.

Comisia a redus in medie cu 1% tarifele practicate de cele trei regionale energetice.

In parlamentul din Sofia azi a avut loc o masa rotunda dedicata viitorului energeticii verde.

Proprietarii de centrale solare si eoliene au respins propunerile Comisiei pentru reglementari in energetica, avertizand ca expertii acesteia au luat in calcul numai o parte din investitiile facute.

Din Asociatia fotovoltaica au apreciat ca reducerea tarifelor de achizitie va extinde peste 20 de ani perioada de recuperare a investitiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *