Bulgaria va organiza referendum pe tema energiei nucleare

Bulgaria: Guvernul socialist ar putea redeschide constructia centralei nucleare de la Belene

Bulgaria: Referendum pe tema energiei nucleare

Premierul Boiko Borisov a acceptat luni organizarea unui referendum privind sporirea capacitatilor bulgare de producere a energiei nucleare, acesta urmand sa fie primul referendum din istoria postcomunista a tarii, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Referendumul trebuie sa se organizeze cat mai devreme posibil”, a declarat Borisov, care a solicitat Parlamentului sa fixeze o data inaintea alegerilor legislative prevazute la inceputul lui iulie 2013.

Opozitia socialista a strans aproximativ 540.000 de semnaturi pentru un referendum privind constructia unei a doua centrale nucleare la Belene (nord), un proiect bulgaro-rus pe care Guvernul de centru-dreapta l-a abandonat in martie pentru a economisi bani.

Potrivit legii privind referendumurile, niciodata aplicata de la prabusirea comunismului in 1989, daca sunt stranse mai mult de 500.000 de semnaturi, Parlamentul trebuie sa aprobe solicitarea referendumului sau sa ofere un refuz „bine argumentat”.

Numerosi analisti au apreciat ca problema contructiei unei centrale nucleare ar putea influenta rezultatele alegerilor legislative. Potrivit institutului MBMD, 38 la suta dintre bulgari sunt in favoarea proiectului Belene, 28 la suta sunt impotriva, in timp ce altii nu si-au definit pozitia.

Socialistii condusi de Serghei Stanisev, presedintele Parlidului Socialist European, apara contractul semnat intre Bulgaria si Rusia in 2006 si abandonat in martie de Sofia, care s-a declarat incapabila sa-i asigure finantarea estimata la peste zece miliarde de euro. Niciun investitor strategic tert nu s-a aratat interesat de acest proiect, in timp ce Bulgaria dorea sa evite o finantare ruseasca.

Tara depinde aproape in intregime de livrarile de gaz si petrol rusesti, singura sa centrala nucleara de la Kozlodui (nord), cu reactoare rusesti, utilizeaza combustibil din Rusia, iar singura sa rafinarie de petrol apartine unei firme rusesti.

Moscova, care tinea la acest proiect pentru a introduce reactoarele sale de noua generatie intr-o tara din Uniunea Europeana, s-a adresat Curtii de Arbitraj de la Paris pentru a cere Bulgariei compensatii financiare in valoare de un miliard de euro.

In aceste conditii, Guvernul bulgar s-a aratat predispus saptamana trecuta sa negocieze cu un consortiu bulgaro-american in scopul finantarii proiectului. Ambasadoarea americana la Sofia, Mercie Ries, s-a declarat foarte prudenta in privinta investitorului american.

In schimb, Borisov a mentionat ca orice negociere cu potentiali investitori va fi suspendata pana la desfasurarea referendumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *