Guma pocnitoare este un produs periculos pentru copii, din cauza aditivilor, care dau stari de agitatie si deficienta de concentrare.
guma de mestecat sintetica
Bubble Gum Burstin Bits se vinde la magazin sub denumirea de “guma pocnitoare”. Daca aceasta denumire nu ii pune pe parinti pe ginduri, atunci compozitia sigur ar trebui sa o faca. Ingredientele gumei sint: “Zahar, sirop de porumb, maia de guma, glicerina E 422, emulsifiant (lecitina de soia E 322), acid citric E 330, arome artificiale, antioxidant (BHA) E 320, coloranti: colorant de mure E 133 albastru briliant. Un pachet contine calorii: 25, grasimi 0, sodiu 0 g, carbohidrati 6,4 g, din care zaharuri 6 g, proteine 0.

ANALIZA
. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul ca fiind de tip guma de mestecat, obtinut din zahar si sirop de porumb (amestec de glucoza-fructoza), ambele cu un index glicemic foarte ridicat. Aceasta compozitie streseaza pancreasul endocrin, care va fi nevoit sa produca o cantitate mai mare de insulina. Guma contine aditivi alimentari periculosi E 320 si colorantul artificial E 133 albastru briliant. Acesta din urma este denumit de producator “colorant de mure”, facindu-ne sa credem ca este natural, el fiind de fapt un colorant chimic azoic de sinteza. E 133 poate induce hipercactivitate, bronhocostrictie, rash s.a. persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa este de 12,5 mg/kg corp. Butilhidroxianisolul E 320 provoaca alergii, stare de somnolenta, induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), este cancerigen si are efecte estrogenice. Doza zilnica admisa este de 0,5 mg/kg corp. Efectele negative ale acestor aditivi se manifesta mai puternic asupra copiilor, care sint mai sensibili la aceste substante chimice.

CONCLUZII. Specialistul conchide, in urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, ca produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de cancer, celor cu sindrom proinflamator sistemic. Persoanele care sufera de diabet vor tine cont de aportul de glucide adus de produs.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here