Desertul analizat contine foarte multe glucide, fortind pancreasul sa produca o cantitate mai mare de insulina intr-un timp foarte scurt.
Prajitura cu crema cu aroma de vanilie Vincinni este un desert care are in compozitie: faina de grau, zahar, praf de oua integral, grasimi vegetale, sirop de glucoza, amidon din griu, faina de soia, lactoza, dextroza, cacao pudra (5%), lapte praf degresat, emulsificatori mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, difosfat dipotasic E 450, carbonat acid de sodiu E 500, sare, conservant sorbat de potasiu E 202, arome. Consumind 100 de grame de prajitura se acumuleaza 382 kcal/ 1.598 kj, proteine 4,5 g, carbohidrati 65,0 g, grasimi 13,0 g.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: prajitura cu profil nutritional foarte dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie lenta (amidon din faina de griu, din griu), dar si glucide cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop de glucoza, dextroza). Aceasta compozitie este foarte solicitanta pentru pancreasul endocrin, determinind fluctuatii periculoase ale glicemiei. Prajitura contine surse de fosfati E 450 si sodiu (sare, E 500) care impiedica fixarea calciului in oase. Un adult nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu avea probleme cu rinichii, circulatia si sistemul cardiorespirator. Prajitura are o valoare energetica foarte ridicata, 382 kcal/ 100 de grame.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale. Persoanele cu alergie la proteina din oua, soia, lapte si cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul pentru a vedea care este reactia organismului la aditivii utilizati de producator. Cei cu rezistenta la insulina si diabeticii o vor consuma numai cu avizul medicului curant. Prajitura este interzisa suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten.
Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail a departamentului nostru, [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, fie aliment sau bautura, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National