Un peisaj fascinant, cu o biodiversitate exceptionala si un patrimoniu cultural deosebit se afunda in apele nemiloase ale Dunarii. Ruinele cetatii Vicina din insula Paciul lui Soare, manastirea Dervent, pestera S.Andrei, cetatea Durostor, in orasul vecin din Bulgaria, Silistra, sunt doar cateva dintre atractiile zonei unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer, daca ar exista fonduri.
Un peisaj fascinant, cu o biodiversitate exceptionala si un patrimoniu cultural deosebit se afunda in apele nemiloase ale Dunarii.
Ruinele cetatii Vicina din insula Paciul lui Soare, manastirea Dervent, pestera S.Andrei, cetatea Durostor, in orasul vecin din Bulgaria, Silistra, sunt doar cateva dintre atractiile zonei unde ecoturismul s-ar putea dezvolta lejer, daca ar exista fonduri.
Pacuiul lui Soare e situat in apropierea localitatii Ostrov, la aproximativ 130 de kilometri de Constanta. Un tarm scaldat de apele Dunarii, natura salbatica, liniste cat cuprinde si o cetate veche de mai bine de o mie de ani care coboara sub apele involburate – la Pacuiul lui Soare descoperi o lume misterioasa. E un loc rupt de civilizatie. Pentru un asemenea peisaj mirific, parca ireal, turistii ar da bani „grei”.
Planuri
Pentru ca nu au bani, autoritatile locale nu fac planuri decat pe hartie. Se gandesc sa iasa din anonimat prin punerea pe tapet a unui proiect maret: construirea unui parc de dezvoltare turistica si de agrement. Ti se taie rasulflarea doar cand vezi pe hartie ce au de gand sa construiasca, daramite sa vezi in realitate o asa minune.
Este vorba despre un plan care ar aduce fonduri consistente la bugetul local si ar face sa se duca vestea chiar si peste hotare de frumusetile dunarene. Principala forma de vizitare a acestui splendid sit natural nu se face in prezent decat pe cont propriu de cei care detin ambarcatiuni sau cu barcagii de la Ostrov dispusi sa te duca pe insula in schimbul unei sume modice.
Cititi mai multe amanunte in editia de astazi a cotidianului „Adevarul de Seara” Calarasi