Calitatea aerului in Bucuresti – Aerul din Bucuresti este daunator sanatatii oamenilor

Depășiri substanţiale și frecvente ale limitelor ue și oms, cu consecinţe inacceptabile pentru sănătatea populaţiei

 

Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor ue si oms, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei
Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor UE si OMS, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei

Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor UE si OMS, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei

Studiul Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii dat publicitatii anul trecut de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atentia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitala. Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer. Aceasta situatie are efecte serioase asupra sanatatii populatiei iar expertii Ecopolis someaza autoritatile responsabile sa ia o serie de masuri urgente si invita fiecare bucurestean sa contribuie la atenuarea problemei.

„In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira” declara Irina Bota, Expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. „Studiul Ecopolis este un prim pas spre evaluarea si corectarea acestor probleme „conchide Irina Bota.

Studiul Ecopolis si-a propus sa monitorizeze in detaliu calitatea aerului din Bucuresti in anul 2010 pentru a atrage atentia asupra zonelor cu risc si a substantelor periculoase, apoi sa evidentieze legatura dintre poluarea atmosferica si efectele acestui fenomen asupra sanatatii populatiei. Nu in ultimul rand, studiul incearca sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea situatiei, atat in ceea ce priveste monitorizarea si informarea, cat mai ales in ceea ce priveste reducerea efectiva a poluarii atmosferice pentru evitarea costurilor umane pe care aceasta le produce. Iata cateva dintre cele mai importante concluzii:

CONCLUZIILE STUDIULUI

§  Problema poluarii atmosferice nu este specifica unei anumite zone din Bucuresti. Desi exista bine-nteles zone, zile si ore ale zilei in care poluarea este mai intensa, fenomenul este generalizat in toata capitala. In anul 2010, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). Unele au inregistrat depasiri pentru 2 sau chiar 3 substante poluante. Concentratiile de PM10 si PM2,5 depasesc limita pentru protectia sanatatii umane la toate statiile la care sunt masurate (PM10 la toate cele 8 statii din Bucuresti, iar PM2,5 la statiile B1, B5, si B6). La 7 din cele 8 statii au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene (35).

§  Dintre substantele poluante din aerul din Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5. Au fost inregistrate depasiri maxime de peste 5 ori mai mari decat limita zilnica pentru PM10 si de peste 6 ori mai mari decat limita zilnica pentru PM2,5. Mediile anuale, atat pentru PM10 cat si pentru PM2,5, sunt mai mari decat limita anuala la toate statiile la care sunt masurate.

§  Costurile umane ale poluarii din Bucuresti sunt uriase si cer masuri imediate pentru atenuarea problemei. Numeroase studii de specialitate, Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza efectele poluarii atmosferice asupra sanatatii oamenilor (in special in privinta pulberilor in suspensie) ca fiind extrem de serioase. O serie de estimari conservatoare bazate pe studii de specialitate demonstreaza ca, dintre adultii si copiii sub 1 an care mor in fiecare an in Bucuresti, cateva zeci ar putea fi salvati daca aerul ar fi mai curat. La nivelul perioadei de 6 ani urmarita in acest studiu, cifra se ridica la peste 800 de adulti si peste 200 de nou-nascuti al caror deces poate fi pus pe seama poluarii cu PM10.

§  Tot prin reducerea poluarii cu PM10 ar putea fi redus numarul persoanelor internate cu afectiuni respiratorii cronice de ordinul sutelor. Numai in 2009 in Bucuresti, numai in randul persoanelor cu afectiuni cronice, am estimat ca spitalizarea a aproximativ 300 de persoane poate fi pusa pe seama acutizarii simptomelor lor din cauza poluarii.

§  Din cauza poluarii statul cheltuieste sume considerabile de bani in plus in fiecare an prin sistemul de sanatate. Numai prin reducerea spitalizarilor in Bucuresti in 2009, statul ar fi putut sa economiseasca aproximativ 400.000 de RON. Cifra s-ar multiplica semnificativ daca am include in estimare reducerea potentiala a tuturor spitalizarilor din cauze respiratorii din Bucuresti si Romania, consumul de medicamente compensate si cheltuielile aferente consultatiilor din cabinetele medicilor de familie.

„Studiul Ecopolis aduce in prin plan incapacitatea autoritatilor de a ne proteja sanatatea si chiar viata. Consideram ca responsabilii, in frunte cu Directia de mediu din cadrul Primariei Generale, se fac vinovati in cazul acestei situatii inacceptabile. Suntem cea mai poluata capitala europeana si asta ne costa vieti. Cerem demiterea urgenta a celor vinovati si solicitam Primarului General o pozitie oficiala si un plan urgent de remediere a situatiei actuale” declara Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Studiul poate fi consultat integral pe site-ul organizatiei: www.ecopolis.org.roaer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *