Un oras necunoscut, dintr-o tara est-europeana. Cativa oameni reusesc, dupa ani de munca, sa organizeze un campionat mondial al cainilor de salvare. 76 de echipe cauta in daramaturi, se arunca in apa, cerceteaza padurea sau, pur si simplu, isi demonstreaza dexteritatea, vreme de cinci zile, in orasul de pe malul Jiului.
Miercuri, dupa-amiaza, centrul Craiovei a inceput sa freamate. In haine din piele neagra, unii cu tatuaje, altii cu metale la maini si urechi, ambaland nervos motoarele, purtatorii drapelelor tarilor participante s-au aliniat pe aleea din Piata „Mihai Viteazul”. In difuzoare s-au auzit vocile care anuntau, oficial, deschiderea celei de-a XV-a editii a Campionatului Mondial pentru Cainii de salvare. Liviu Ionescu, presedintele Centrului de Educare Canina, si echipa sa au reusit. Nopti nedormite, luni, ani intregi de munca, de teste, de evaluari. Meritul le apartine in totalitate. La un semn, motociclistii ies de pe alee, indreptandu-se spre fantana muzicala. Cehia si Slovenia, Ungaria, Germania, Austria, Belgia, Elvetia, Spania, Franta, Finlanda, Croatia, Suedia si Japonia trec prin fata privitorilor si a camerelor de filmat. Exemplarele canine freamata nerabdatoare. Se asaza in semicerc, adulmecandu-se si privindu-se jucaus. Parca ar prefera padurea dalelor stropite de artezienele insirate in centru. Pana acolo insa mai sunt cateva ore…
Prima zi, primele emotii
Anual, incepand cu anul 1995, la Campionatul Mondial participa cei mai buni dintre cei mai buni caini de salvare. „Este o onoare, dar si o mare responsabilitate oferita Romaniei, mai ales Centrului de Educare Canina, organizarea la Craiova a celui mai important eveniment chinologic de salvare. Dorim sa aratam tuturor ca romanii au mentalitatea, atitudinea si cultura chinologica occidentala, ca sunt pregatiti pentru un astfel de eveniment”, declara, inainte de inceperea Campionatului, Liviu Ionescu. Ieri, la orele diminetii, s-a dat startul competitiei. Probele – obedienta si dexteritate, cautare in teren accidentat, cautare in caz de cutremur si proba de urma – s-au desfasurat simultan, in locuri diferite: Scoala de fotbal „Gica Popescu”, Padurea Bucovat, Malu Mare. Doar proba de salvare din apa, din cauza dificultatii, este rezervata pentru maine, la Preajba. „Oamenii care vor sa vada campionatul pot veni, in aceste zile, oricand, de la ora 8.00 pana la 16.00. Sunt 72 de echipe. Partea frumoasa este ca acum nu-si cunosc rezultatele, asa incat se straduiesc sa fie cat mai buni, cat mai aproape de perfectiune. Sunt echipe care nu mai au statut de vedeta. Aici, oricine poate deveni campion”, adauga organizatorul.
Un campionat de 80.000 de euro
Sark Chmelova tocmai a incheiat proba de obedienta. Chipy sare ca un arc in jurul ei, asteptand ceva de rontait. „Ii place teribil mancarea, tocmai de aceea e usor sa lucrezi cu ea. Ar face orice pentru mancare!”, rade conductorul. Fac parte din echipa ceha. Sark a mai fost in Romania, in urma cu 20 de ani. A observat diferenta, insa spune ca decalajul fata de o tara dezvoltata este inca mare. Se bucura insa de primirea calduroasa si de oamenii prietenosi pe care ii cunoaste. Majoritatea participantilor vin din Cehia si Slovenia (fiecare cu 17 patrupede), urmate de Ungaria (11), Germania si Austria (6). Ceilalti participanti sunt din Belgia, Elvetia, Spania, Franta, Finlanda, Croatia, Japonia si Suedia. Toata organizarea a costat circa 80.000 de euro. „Cei mai multi, 50.000 de euro, vin de la Organizatia Mondiala. Restul sunt obtinuti din sponsorizari”, precizeaza Liviu Ionescu.
Despre competitie, presedintele IRO (International Rescue Dog Organisation – Federatia Mondiala a Cainilor de Salvare), dr. Wolfgang Zorner, declara: „Este o mare placere organizarea, pentru prima data, a unui Campionat Mondial IRO in Romania. Speram ca prezenta atator antrenori de caini de salvare din toata lumea sa fie o mare motivatie pentru antrenorii romani”. De fapt, astfel de competitii nu sunt tinute doar pentru a mentine cainii la cel mai inalt nivel, spun organizatorii, dar si pentru a-i compara, a schimba experiente si pentru a observa munca internationala.
Sursa: Gazeta de Sud