Cancerul poate fi vindecat daca este depistat din timp

Cancerul poate fi vindecat daca este depistat din timp
Cancerul poate fi vindecat daca este depistat din timp

Depistat la timp, in faze incipiente, cancerul poate fi tratat si chiar vindecat. Supravietuirea in cazul unui cancer este de 100% daca este depistat in stadiile incipiente si scade daca pacientul ajunge la medic in stadii avansate. Efectuarea testelor de screening poate determina modificari ale celulelor inainte de a deveni canceroase.
Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului
Anual pe data de 4 februarie este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului. Desi se fac progrese in depistarea si tratarea acestei maladii, cancerul ramane o prioritate in domeniu sanatatii, iar un rol deosebit de important in diagosticarea, tratarea si reabilitarea bolnavilor oncologici revine depistarii precoce a tumorii. „Efectuarea testelor de screening pot detecta schimbari anormale celulare inainte de ajunge canceroase. Primordial pentru eficacitatea testelor este ca acestea sa fie realizate in mod regulat”, a recomandat dr. Gabriela Uifalean, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Mures.
Sute de cazuri noi de cancer in 2012
Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele bronho-pulmonare, atat la barbati cat si la femei, cancerul de san, de col uterin, de prostata. Din statisticile DSP Mures, reiese ca in cursul anului trecut au fost depistate 160 de cazuri noi de cancer de san, peste 3o de cazuri de cancer de col uterin, 293 de cancer bronho-pulmonar, 80 de prostata, 20 de cazuri de cancer de piele. In acelasi timp, si-au pierdut viata rapusi de cancer bronho-pulmonar 295 de persoane, 104 decese s-au inregistrat din cauza cancerului de san, 65 din cauza cancerului de prostata, peste 30 din cauza cancerului de col uterin, iar cazuri de cancer de piele s-au inregistrat 26 de decese.
Controale periodice recomandate
In cazul cancerului de col uterin, medicii recomanda femeilor sa se prezinte frecvent la control ginecologic pentru depistarea unor eventuale afectiuni. „Femeile au inceput sa vina iar leziunile precanceroase sau acele leziuni pe care le numim noi suspecte de se transforma in cancer au fost depistate la timp si s-a intervenit la timp”, a spus dr. Ovidiu Girbovan, medic primar obstetrica ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures.
Cancerul de san
Cat priveste cancerul de san, marea majoritate a cazurilor sunt depistate inca in faze avansate. “Marea majoritate sunt descoperite in stadii avansate, dar incepem sa avem si cazuri in care cancerul de san este diagnosticat in fazele incipiente, la debut. Ne bucuram de fiecare data cand se intampla astfel si ne intristam de fiecare data cand descoperim boala in stadii avansate, pentru ca femeile nu vin, uneori, din ignoranta sau de frica. Dar trebuie sa se gandeasca la faptul ca, daca stiu ca au un nodul de mai multi ani si acesta incepe sa se modifice si exista o leziune canceroasa in san, acel nodul va evolua si mai bine. Si, decat sa ii fie frica si sa planga mai tarziu, sa vina mai repede pentru ca il descoperim poate intr-un stadiu mai de debut si prognosticul si sansele de vindecare si supravietuire sunt mai mari”, recomanda conf. dr. Daniela Podeanu, medic primar radiolog la Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala a Spitalului Clinici Judetean de Urgenta Targu Mures.
Potrivit medicilor, cauza principala de aparitie a bolilor oncologice se datoreaza factorilor de mediu extern si modului de viata pe care il duce fiecare dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *