Cand gheata se topeste, Pamantul scuipa foc: legatura dintre incalzirea globala si catastrofele vulcanice

0
463
Când gheaţa se topeşte, Pământul scuipă foc: legătura dintre încălzirea globală şi catastrofele vulcanice
Cand gheata se topeste, Pamantul scuipa foc: legatura dintre incalzirea globala si catastrofele vulcanice

Este cunoscut faptul ca activitatea vulcanica are potentialul de a cauza variatii ale climei, pe termen scurt. Acum, o echipa de stiinta de la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel din Germania si de la Universitatea Harvard au descoperit ca procesul functioneaza si invers. Mai exact, ei sustin ca activitatea vulcanica poate fi influentata de clima.

Specialistii au gasit o multitudine de dovezi in urma analizarii eruptiilor vulcanice care au avut loc in ultimul milion de ani in jurul Oceanului Pacific. Cea mai mare parte dintre dovezi au venit de la Collaborative Research Centre „Fluids and Volatiles in Subduction Zones (SFB 574). De-a lungul a 10 ani de cercetare, proiectul a vizat explorarea vulcanilor din America Centrala.

„Pe langa alte dovezi, avem probe de cenusa prelevate de pe fundul marii si am refacut istoria eruptiilor vulcanice din ultimii 460.000 ani”, a declarat prof. Steffen Kutterolf, de la GEOMAR.

Dupa ce au comparat aceste patternuri cu istoria climatului, specialistii si-au dat seama ca exista o legatura mult mai stransa intre activitatea vulcanica si cluma. Perioadele in care au existat activitati vulcanice au aparut in perioade in care temperatura era in crestere, fiind asociate cu topirea rapida a ghetii.

Pentru a observa mai bine aceasta constatare, expertii au extins cercetarea in intreaga zona a Pacificului. Aceste conuri au oferit date de acum mai bine de un milion de ani. „De fapt, in aceste conuri am gasit aceleasi patternuri ca in cele din America Centrala”, a explicat dr. Marion Jegen de la GEOMAR.

Impreuna cu specialistii de la Harvard, cei de la GEOMAR au cautat o explicatie a acestui fenomen. Cu ajutorul simularilor computerizate ei au ajuns la concluzia ca „In perioadele in care se manifesta incalzirea globala, ghetarii de pe continent se topesc rapid. In acelasi timp, nivelul marilor creste. In timp ce greutatea de pe continente scade, cea de pe placile tectonice creste. Prin urmare, schimbarile determina crearea mai multor rute pe unde poate urca magma”, a declarat dr. Jegen.

Rata racirii globale, care se manifesta la sfarsitul perioadei dominate de incalzirea globala, este mult mai lenta ceea ce inseamna ca va exista mult mai putin stres in in acest timp. „Daca urmarim ciclul climatic natural, observam ca ne apropiem de sfarsitul unei faze foarte calde. Prin urmare, lucrurile sunt linistite din punct de vedere vulcanic. Impactul produs de incalzirea climatica umana sunt inca necunoscute asa ca nu stim la ce sa ne asteptam”, a declarat Kutterolf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.