Complexul Energetic Oltenia (CEO) declara „razboi” energiei eoliene care afecteaza vanzarea energiei pe carbune

0
456
Complexul Energetic Oltenia (CEO) declar? „r?zboi” energiei eoliene care afecteaz? vânzarea energiei pe c?rbune
Complexul Energetic Oltenia (CEO) declară „război” energiei eoliene care afectează vânzarea energiei pe cărbune
Complexul Energetic Oltenia (CEO) declara „razboi” energiei eoliene care afecteaza vanzarea energiei pe carbune
Complexul Energetic Oltenia (CEO) declara „razboi” energiei eoliene care afecteaza vanzarea energiei pe carbune

Complexul Energetic Oltenia (CEO) declara „razboi” energiei eoliene care afecteaza mult vanzarea energiei pe carbune. Fostul deputat Dan Ilie Morega le-a atras atentia despre aceasta problema de mai mult timp si spunea ca daca seful CEO si Ministrul Energiei nu iau masuri vor incepe disponibilizarile in minerit si energie. Managerul companiei energetice, Laurentiu Ciurel, si ministrul Energiei, Constantin Nita, vor sa exporte energie in Turcia pentru a scoate Complexul Oltenia din criza.

Cel mai mare producator de energie din tara, Complexul Energetic Oltenia, contesta regimul preferential pe care il au centralele eoliene. Potrivit legii, energia eoliana este preluata cu prioritate in sistem in defavoarea energiei termo sau nucleare. Ion Petroniu, directorul de Dezvoltare al Complexului Energetic Oltenia, spune ca principalul „defect” al eolienelor este ca „nu sunt constante” pentru ca functioneaza in functie de puterea vantului. Ion Petroniu de la CEO a explicat in presa centrala ca regimul instabil de productie poate aduce distorsiuni ale sistemului energetic si afecteaza implicit vanzarea de energie a companiei. „Daca bate vantul, produc. Daca nu, nu. Un astfel de regim de productie poate aduce distorsiuni ale sistemului. Fireste ca ne afecteaza si pe noi pentru ca energia produsa de eoliene este preluata cu prioritate in sistem asa ca, daca au o zi buna, sau mai multe zile, noi nu ne putem vinde intreaga energie, asa ca fie reducem incarcarea, fie oprim din capacitate”, a mai spus Petronoiu.

Morega suna mobilizarea

Fostul deputat Dan Ilie Morega le-a atras atentia despre aceasta problema sefilor din companie de mai mult timp. „Nu este normal sa existe o legislatie permisiva producatorilor fluctuanti pe piata energetica. Energia eoliana va scumpi factura la energie. Fiecare investitie intr-o noua centrala eoliana este sustinuta, in parte, de fiecare dintre noi. In partea de jos a facturii la energie electrica este inscrisa suma platita in plus fata de ceea ce s-a consumat, care se duce la operatorii de centrale eoliene. Directorii pe Energie Termo din CEO trebuia sa iese la bataie si sa spuna ca este incorect ca sa intre Dispecerul National pe Energie si sa dispuna sa opreasca grupurile energetice care pot sa produca oricand pe carbune, sa reduca din capacitatea lor, ca sa le introduca in mod haotic cand vor ei eolienele, solarele sau hidro. Nu cred ca este corect, este total gresit”, a comentat Dan Ilie Morega despre pericolul care pandeste energia termo si implicit locurile de munca a aproape 20 de mineri si energeticieni.

In cautare de clienti

Ion Raut, directorul de Resurse Umane din cadrul CEO, a declarat ca echipa manageriala cauta o noua piata de export de energie pentru redresarea companiei. „Echipa CEO cauta aproape in fiecare ora sa vanda energie. Acum trebuie sa ne indreptam mult si spre export, trecem printr-o perioada mai slaba. Trebuie sa ne revenim cu vanzarile pentru ca nu putem sa trimitem minerii in fiecare luna in concediu”, a mai spus Ion Raut, director in CEO.

Destinatia, Turcia

In prezent, CEO se confrunta cu o diminuare a cererii de energie pe carbune, compania anuntand ca vinde doar jumatate din energia produsa. Pentru a iesi din aceasta criza, managerul Complexului Oltenia, Laurentiu Ciurel, si ministrul Energiei, Constantin Nita, se vor intalni cu reprezentanti ai Guvernului bulgar pentru a discuta despre semnarea unui parteneriat in vederea transportului de energie prin Bulgaria in Turcia. Anumiti sindicalisti au contestat trimiterea in concediu a minerilor din cauza scaderii cererii de energie si l-au aratat cu „degetul” pe Laurentiu Ciurel, despre care au spus ca el este in masura sa rezolve aceasta problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.