Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Care sunt beneficiile consumului de ceapa
Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Ceapa face parte din familia allium, care include si arpagicul, prazul si usturoiul. Legumele din familia allium au fost cultivate de-a lungul secolelor nu doar pentru aromele lor puternice ci si pentru proprietatile medicinale. Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ceapa pot include reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer, imbunatatirea starii de spirit si mentinerea sanatatii pielii si a parului. Ce valori nutritionale are ceapa, care sunt beneficiile si riscurile acesteia pentru sanatate si cum o putem include mai usor in dieta zilnica?

Ceapa este un aliment nutritiv dens, ceea ce inseamna ca este saraca in calorii, dar bogata in substante nutritive benefice, precum vitamine, minerale si antioxidanti. O cana de ceapa tocata contine aproximativ 64 de calorii, 15 grame de carbohidrati, 0 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zahar, 2 grame de proteine si 10% din cantitatea zilnica necesara de vitamina c, vitamina B-6 si mangan. Ceapa contine si cantitati mici de calciu, fier, acid folic, magneziu, fosfor si potasiu, precum si antioxidantii quercetina si sulf.
Posibilele beneficii ale consumului de ceapa pentru sanatate
Consumul de fructe si legume a fost de mult timp asociat cu reducerea riscului dezvoltarii anumitor afectiuni. Multe studii au sugerat ca un consum ridicat de alimente vegetale, precum mango-ul, a scazut riscul de obezitate si mortalitate, diabet si boli de inima.

Cancer. Legumele din familia Alium  au fost studiate indelung in relatie cu cancerul, in special ce colorectal si de stomac. Efecetele lor sunt benefice si preventive, in special datorita compusilor bogati in organosulfur. Desi mecanismele prin care compusii inhiba cancerul sunt necunoscute, o posibila ipoteza include inhibarea cresterii tumorii si a mutagenezei.

Ceapa este o sursa de vitamina C, care ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi, care sunt inclusi pe lista cauzelor aparitiei cancerului.

Cancerul de colon. Aportul mare de fibre de la fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de aparitie a cancerului colorectal.

Cancerul de prostata. Intr-un studiu publicat de  Journal of the National Cancer Institute, cercetatorii au investigat relatia dintre consumul de legume din familia allium si cancerul la prostata. Acestia au descoperit ca barbatii care consumau mai multe legume din familia allium aveau un risc scazut de a face cancer la prostata.

Cancerul esofagian si de stomac. Consumul frecvent de legume din familia allium a fost asociat cu un risc scazut de cancer esofagian si de stomac. Mai multe studii au demonstrat potentialele efecte protective ale acestora.

Somnul si starea de spirit. Consumul frecvent de legume din familia allium ar putea ajuta la ameliorarea depresiei prin prevenirea excesului de homocisteina. Aceasta interfereaza cu productia de serotonina, dopamina si noradrenalina, care regleaza nu doar starea de spirit, dar si somnul si apetitul.

Pielea si parul. Un aport adecvat de vitamina C este necesar pentru conbstruirea si mentinerea colagenului, care ofera structura pielii si parului.

Cum includem ceapa in dieta

Uitati-va dupa cepele uscate si ferme, care au un miros discret inainte de a fi curatate.

Adaugarea de ceapa este o modalitate foarte buna de a oferi savoare mancarii, fara calorii, grasimi sau sodiu in plus. Ceapa poate fi prajita, fiarta, facuta pe gratar, caramelizata si folosita ca topping pentru sandvisuri, salate si sosuri.

Riscurile consumului de ceapa

In ceea ce priveste prevenirea bolilor, importanta este dieta completa si modelul general de alimentatie. Este de preferat sa aveti o dieta variata decat sa va concentrati pe alimente individuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *