Consumul zilnic de carne rosie, provenind mai ales din mezeluri, creste semnificativ riscul de declansare a diabetului de tipul II
Consumul zilnic de carne rosie, provenind mai ales din mezeluri, creste semnificativ riscul de declansare a diabetului de tipul II, o boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, transmite AFP.
Potrivit acestui studiu, cel mai mare realizat pana in prezent, o cantitate de 100 de grame de carne rosie consumata zilnic creste cu 19% riscul de declansare a diabetului. In cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne rosie provenind din mezeluri – crenvursti, carnati, pastrama -, riscul de diabet creste cu 51%, spun autorii acestui studiu.
In schimb, inlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sanatoase, precum lactatele cu continut scazut de grasimi, nucile si cerealele integrale, poate scadea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.
Astfel, daca o persoana care consuma zilnic minimum 100 de grame de carne rosie – vita, oaie, cal – ar inlocui acest aliment cu aceeasi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scadea cu 17%. Totodata, riscul ar scadea cu 23% daca s-ar inlocui carnea rosie cu cereale integrale, spun autorii studiului, explicand ca au luat in calcul, in determinarea acestor valori, varsta participantilor la studiu, indicele de masa corporala si alti factori de risc.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat raspunsurile unui chestionar completat de 37.083 de barbati – monitorizati timp de 20 de ani – si de 79.570 de femei – monitorizate timp de 28 de ani. Lor li se adauga 87.504 de asistente medicale, monitorizate timp de 14 ani. Cercetatorii au efectuat o meta-analiza, incluzand rezultatele studiului lor si cele ale altor studii precedente, analizand astfel datele oferite de 442.101 persoane.
Peste 28.000 de participanti la studiu s-au imbolnavit de diabet in timpul studiului, au precizat autorii acestuia.
„Fara niciun dubiu, rezultatele acestui studiu au implicatii majore in ceea ce priveste sanatatea publica, avand in vedere cresterea cazurilor de diabet de tipul II, care ia forma unei epidemii, dar si cresterea consumului de carne rosie peste tot in lume”, spune Frank Hu, profesor de nutritie si epidemiologie la Facultatea de sanatate publica de la Harvard, principalul autor al studiului.
„Vestea buna este ca acesti factori de risc pot fi eliminati prin inlocuirea carnii rosii cu surse de proteine mai sanatoase”, a mai spus acesta.
La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulti sunt bolnavi de diabet.
Studii mai mici efectuate in ultimii ani au stabilit legaturi intre un risc crescut de diabet si consumul de mezeluri pe baza de carne rosie, insa in ceea ce priveste carnea rosie ca atare, rezultatele nu au fost concludente.
Un alt studiu realizat de specialistii de la Harvard, publicat in 2010, indica o legatura intre consumul regulat de carne rosie si un risc crescut de maladii cardiovasculare, insa fara a face diferenta intre carnea procesata si cea non-procesata.
Totodata, consumul de carne rosie ar tripla riscul de recidiva in cazul pacientilor diagnosticati cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat in fructe, legume si peste, potrivit unui studiu publicat in august 2007 in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Si, nu in ultimul rand, potrivit unor studii aparute in noiembrie 2006 in Archives of Internal Medicine, consumul zilnic de carne rosie creste riscul de cancer mamar inaintea menopauzei.