Experimente cu cartofi modificati genetic au mai existat in Romania in anii din urma
Comisia Europeana (CE) a autorizat acum cateva zile introducerea in cultura a cartofului modificat genetic Amflora, realizat de compania germana BASF. Desi l-a autorizat, CE a lasat la latitudinea fiecarui stat in parte decizia finala de a introduce cartoful mutant in agricultura nationala.
Experimente cu cartofi modificati au mai existat in Romania. Sorin Chiru, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof Brasov a spus ca aceste teste au avut loc pe suprafete mici, prin anii „90, dar ca nu au dat rezultatele asteptate si s-a renuntat. Pe de alta parte, el spune ca ar fi inutil ca romanii sa accepte cultivarea acestui cartof in scopuri industriale de vreme ce la noi in tara nu exista nicio unitate de procesare a amidonului. In felul acesta poate fi cultivat doar pentru export.
Cartof cu rezistenta la gandacul de Colorado
In ceea ce priveste experimentele cu cartof modificat genetic, Gabriel Paun, presedintele organizatiei de mediu, Agent Green, a precizat ca intre 1999 si 2001 s-a testat un cartof cu rezistenta la gandacul de Colorado, insa companiile l-au retras de pe piata pe motiv ca nu a produs recolte suficient de mari. „In realitate, am auzit ca era foarte sensibil la alti daunatori care chiar fac pagube in Romania”, a spus Gabriel Paun. El a adaugat ca in 2005 organizatia Greenpeace a descoperit culturi de cartofi modificati genetic la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof de la Targu Secuiesc.
Era vorba initial despre un proiect de laborator cu gene de la Monsanto introduse in soiurile romanesti Redsec si Coval, finantat de Banca Mondiala (BM). Culturile insa au fost scoase in camp de cei care realizau proiectul si odata descoperiti de organizatia de mediu, BM a oprit finantarea. „Am fost acuzati de crima impotriva stiintei ca am oprit singurul proiect de cercetare din Romania”, a mai spus Gabriel Paun.
Sursa: Adevarul