Case de lemn – Moldsilva

0
828

S.C. Moldsilva S.A. Suceava este o firma specializata in case de lemn panelizate cu 1_thumb.jpgstructura din lemn, mai cunoscute in Romania sub numele de „case de lemn americane” sau Timber Frame. Firma a luat fiinta in anul 1994 ai a avut de la inceput ca obiect principal de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului.

Capacitatea de productie de componente in atelier este de 200 structuri de case de lemn de 120-150 mp arie construita pe an. In acest moment, S.C. Moldsilva S.A. dispune de linii tehnologice ai utilaje performante, de la prelucrarea primara a lemnului ai uscare tehnologica pana la fasonarea conforma cu exigentele instructiunilor vest-europene, iar asamblarea in structuri de case de lemn se face pe mese profesionale.

Oferim proiectarea de arhitectura la dorinta clientilor sau prelucram modelele propuse de aceatia. Proiectarea specifica sistemului se face asistata de calculator ai in spiritul prescripaiilor EUROCODE privind durabilitatea de proiectare si exploatare.

Executia in atelier se face intr-un flux controlat ISO 9001, montajul si finalizarea pe amplasament se face integral de firma sau in colaborare cu antreprenori locali agreati de client. Folosim molid si brad de cea mai buna calitate, tratat cu substante ecologice. Lemnul este selectat dupa criteriul durabilitatii naturale adecvate elementului de construcaie unde va fi inglobat, uscarea accelerata este urmata de o perioada de revenire conforma standardelor iar trasabilitatea lemnului este controlabila. Celelalte materiale sunt in conformitate cu standardele internationale de calitate, ecologie si protectie a mediului.

Contactul specialistilor nostri cu zona de origine a sistemului – America de Nord, dar si cu ariile din Europa de Vest, unde s-a dezvoltat un sistem adaptat cerintelor locale (Holzrahmenbau in Germania, Ossature Bois in Franaa, etc), ne-a permis accesul la modalitatile moderne de proiectare ai executie dar si la posibilitatea procurarii celor mai peformante materiale ale momentului.

S.C. Moldsilva S.A. este membra a Asociatiei producatorilor de case de lemn de lemn din Romania (APROCOR) si poate oferi prin aceasta Asociatie un Certificat de Conformitate cu normele europene sau cu exigentele exprese stipulate prin Caietul de Sarcini. Standardul dupa care construim structurile de case de lemn este 100% compatibil cu DTU 31.2 din Franta.
S.C. Moldsilva S.A. a facut case de lemn in Romania, Franta, Spania, Italia, Germania, Elvetia, Norvegia si Belgia.Principala noastra piata de desfacere este Franta unde facem peste 75 de case de lemn pe an.

Structurile din lemn propuse de noi au o rezistenta termica foarte mare, cheltuielile pentru a incalzi (sau raci) o casa de lemn facuta de noi sunt de 5 ori mai mici decat cheltuielile facute pentru a incalzi (sau raci) aceiasi casa facuta din caramida. Asta inseamna ca tu, posesorul unei astfel de case de lemn vei plati numai 20% din sumele pe care le plateste vecinul tau care are aceiasi casa facuta din caramida.

Case de lemnle se prezinta de obicei ca avand o suprafata desfasurata construita. Din aceasta suprafata numai o parte este suprafata utila, restul fiind ziduri. Aceiasi casa facuta in sistemul propus de noi are cu 15% supafata utila mai mare decat cea facuta din caramida.
Sistemul propus de noi este cel mai rezistent sistem constructiv la cutremure.

Sistemul pe care il promovam permite folosirea mai judicioasa a lemnului, asigura comportarea elastica a structurii si evita concentratiile de eforturi prin disiparea acestora si conlucrarea spatiala a ansamblului.
Peretii portanti sunt realizati din dulapi 45×135 mm sau 45×150 mm iar cei de compartimentare din elemente 45×90 mm sau 45×100 mm, montantii sunt in mod obisnuit la 41,(6) cm unul de celalalt iar traversele asigura conlucrarea intre panouri si repartizarea uniforma a eforturilor. In Germania ne adaptam la cerintele sistemului Holzrahmenbau (elemente de grosime 60 mm cu 60 cm distanta dintre montanti).
Pentru usurinta montajului, peretii ii realizam din panouri de 3-5 m lungime, usor manevrabile pe santier. Planseele intermediare se realizeaza din dulapi 45×200…240 mm, in conformitate cu calculul de rezistenta, iar cel peste fundatie in acelasi sistem sau in varianta polistiren peste care se toarna o sapa de ciment. Acoperisul are structura de rezistenta tot din dulapi 45×220…240 mm, asamblati in sistemul capriori-clesti sau in ferme grinda cu zabrele.

Conlucrarea spatiala se realizeaza cu elemente liniare din lemn, benzi si piese metalice speciale, placi compozite din a?chii din lemn sau astereala din scanduri. La deschideri mai mari, in zona livingului sau in spatiul mansardat, se poate folosi lemn lamelar incleiat, fatada si finisajul interior putand fi din lemn prelucrat special sau folosind solutii moderne preluate de la case de lemnle din caramida: tencuieli pe polistiren sau placaje care imita zidaria, vopsitorii pe gips-carton, tapete. Vata minerala se inglobeaza in grosimea peretilor, respectiv a planseelor si acoperisului si este protejata cu folii speciale din polietilena.
Performantele specifice fizicii constructiilor precum si metodele moderne de tratare insectofungicide, asigura acestor cladiri cel putin aceleasi performante constructive si functionale si aceiasi durata de viata ca si a celor similare realizate din zidarie, beton si otel.

Materiale Folosite lemnul este uscat la 16%, masiv in structura peretilor, masiv sau lemn lamelar incleiat in elementele de rezistenta de planseu sau acoperis. Tratarea lemnului se face in conformitate cu dorinta clientului si cu cerintele zonei de montaj, contra mucegaiului si microorganismelor, carii sau termite, insistandu-se pe rezistenta la umezeala sau la foc – in conformitate cu caietul de sarcini si cu cerintele locale.

Captuseala structurii peretilor poate fi din placi aglomerate tip OSB sau din beton, la fel stratul suport al pardoselilor. Vata minerala are caracteristicile de izolare cele mai performante ale momentului si este protejatp cu folii speciale, barierp de vapori sau de dispersie a acestora, in zonele ventilate.

Termoizolarea planseului peste fundatie se poate face cu vata minerala ventilata in cazul planseului din lemn sau cu polistiren in cazul adoptarii solutiei cu sapa de ciment
Prinderile structurii se fac cu cuie speciale antivibrative si cu inclestare chimica in lemn, imbinarile spatiale fiind dublate de piese metalice speciale din clasa SIMPSON, standard sau proiectate special pentru zone seismice.

Pentru case de lemn familiale se prefera placaje interioare din gips-carton standard, rezistent la foc sau la umiditate, montat direct pe structura din lemn sau cu straturi intermediare de rigle sau placi aglomerate. Placajul exterior poate fi din lambriu pentru exterior tratat in etuva sub presiune (clasa4), tencuieli armate pe polistiren, diverse placaje speciale din PVC sau Vinyl Siding, placaje ceramice aderente sau straturi ventilate din caramida de fatada. Pentru case de lemn de vacanta, atat finisajele interioare cat si cele exterioare pot fi din lemn, accentuandu-se caracterul rustic al anvelopei. Invelitorile pot fi cele similare case de lemnlor din caramida dar recomandam invelitori usoare de tip sindrile bituminoase sau tigle din otel si plastizol.

Tamplaria poate fi din lemn masiv sau stratificat, PVC sau aluminiu, cu geam simplu sau termoizolator, cu emisivitate termica redusa, antiefractie sau antivandalism. Pardoselile, placajele din faianta si gresie, vopsitoriile si zugravelile – sunt similare cu cele de la case de lemnle din caramida cu observatia ca stratul suport este mult mai plan iar muchiile mult mai ferme si rectangulare decat la tencuielile clasice din mortar.

Materialele de instalatii, pentru trasee sau obiecte sanitare, electrice sau termice sunt cele mai moderne ale momentului, fara nici un fel de restrictie privind folosirea lemnului ca material principal de structura.

Prin panelizarea peretilor si modularea structurii se reuseste scurtarea activitatii de santier si prin evitarea procedeelor umede la anvelopa cladirii se poate „inchide” structura pe amplasament intr-un timp record, pe orice vreme si in orice anotimp.
Functie de marimea si complexitatea case de lemni, montarea structurii si a inchiderilor exterioare se poate executa de o formatie de 4-5 muncitori in 10-20 de zile lucratoare. Productivitatea sistemului, in ipoteza executiei profesionale pe santier, este de 1,5- 2,0 ore/mp suprafata construita.

S.C. Moldsilva S.A poate oferi case de lemn la „cheie” sau putem colabora cu antreprenori locali agreati de client, pentru a gtsi impreuna „pachetul” optim ce ar trebui adus de la Suceava si modalitatea cea mai rentabila si eficienta de finalizare a obiectivelor.

S.C. Moldslva S.A. poate exporta toate componentele unei case de lemn si sa asigure predarea „la cheie” oriunde in Europa. Putem de asemenea sa avem relatii de parteneriat cu antreprenori locali pentru a analiza impreuna care sunt componentele care merita aduse din Romania (in afara de structura), stiut fiind ca marea majoritate a materialelor de instalatii si finisaj care corespund exigentelor vest-europene se importa in Romania.
Din experienta noastra in lucrari peste hotare, „pachetul minim” ce ar urma sa fie realizat in Romania ar cuprinde : toate componentele de structura din lemn, vata minerala si placile aglomerate, peretii in panouri „inchise” sau „semi-inchise”, planseele si acoperisul in module usor asamblabile. Acest „pachet” poate fi completat cu tamplarie din lemn stratificat, invelitori, gips-carton standard, etc.
Proiectul de arhitectura ar fi bine sa fie realizat de specialisti locali iar calculele de rezistenta si proiectarea detaliilor de executie pentru componentele din lemn, in atelierul de proiectare al S.C. Moldsilva S.A.

Sursa:www.moldsilva.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.