Calciul reduce riscul de aparitie a cancerului la persoanele in varsta
Un studiu efectuat in Chicago pe un esantion de aproape un milion de barbati si femei, au dovedit ca o dieta bogata in calciu ajuta la protejarea impotriva unor tipuri de cancer.
Beneficiile se pot simti insa, mai ales prin consumul de alimente care contin calciu decat prin cel de tablete.
Studiul efectuat pe 492.810 persoane, dintre care 50.000 diagnosticati cu cancer, prezinta dovezi solide referitoare la consumul de calciu care impiedica celulele sa se imbolnaveasca, a declarat expertul in nutritie de la Universitatea din Carolina de Nord, John Anderson, care nu a fost implicat in proiect.
Cercetatorul in nutritie Denise Snyder a relatat ca rezultatele sprijina ideea ca alimentele sunt cea mai buna sursa de nutrienti si nu suplimentele.Cei care au participat la studiu au fost membri ai asociatiei AARP din Statele Unite, cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani care au inceput acest studiu pe la mijlocul anilor „90. Mai tarziu, 36.965 de barbati si 16.605 de femei au fost diagnosticati cu cancer. Printre tipurile de cancer se numarau cel de prostata, san, plamini si colon.
In comparatie cu persoanele care au consumat doze mici de calciu, cei care au consumat cele mai mari cantitati, erau cel mai putin predispusi la imbolnavirea cu cancer de colon. Cele mai mari cantitati de calciu consumate au fost de 1530 mg in cazul barbatilor si 1881 mg la femei. Cantitatea recomandata pentru persoanele in varsta este de 1200 mg, iar consumul mai mare nu reprezinta neaparat si o protectie maimare impotriva bolii. Adultii pot obtine acesta cantitate de calciu din patru cesti de lapte sau dintr-un pahar de fresh de portocale.
In urma studiilor s-a constatat ca barbatii care isi procurau doza de calciu din alimentatie, erau cu 30% mai putin predispusi sa fie diagnosticati cu cancer de esofag, cu 20% mai putin sa fie diagnosticati cu cancer la cap si gat, si 16% cancer de colon , comparativ cu cei care au consumat cantitati mici de calciu.
In cazul femeilor, cele care au consumat cel mai mult calciu din alimentatie erau cu 28 de procente mai putin predispuse la cancerul de colon.Se pare ca in cazul barbatilor, calciul din pastile ar ajuta impotriva cancerului de colon; la femei, acesta ajuta impotriva cirozei.
In concluzie persoanele care au consumat calciu din hrana, au fost mai sanatosi in general
Sursa:http://news.yahoo.com