Persoanele care isi doresc o casa de vis, au acum mai multe optiuni. Ele pot construi una ecologica, fapt care le va permite sa faca economii de pana la 50 la suta din cheltuielile pentru incalzire. Oferta apartine companiilor de constructie, prezente la Expozitia „Moldconstruct” si „Moldenergy”. Costurile acestor solutii variaza intre 75 si 770 de euro pentru un metru patrat de locuinta, in functie de materialele utilizate.
Cele mai solicitate materiale de constructie cu izolare termica sunt cele din beton celular autoclavizat, care costa pana la 80 de euro metrul cub.
„Este un produs nou, cat de cat nou pe piata din tara. Avantajele sunt geometria perfecta si eficienta termica a acestui produs. Respectiv, la densitatea 400 a acestui produs vorbim de un coeficient de termoizolare de 0,09 leanda, la caramida alba avem 0,55”, a spus Alexandru Butucea, sef pe vanzari la o companie.
Constructia unei case din caramida termoizolanta ne va permite sa facem economii. Costul unui metru cub al acestui material de constructie este de 75 de euro.
„Blocurile ceramice sunt mult mai mari si au performante deosebite in ceea ce priveste rezistenta la compresiune si rezistenta termica. Costurile cu manipulare si cu transportul sunt mult mai mici si mult mai spornice la zidit”, a mentionat Iulian Mangalagiu, directorul unei companii.
Pretul unui metru patrat de lemn pentru casa variaza intre 350 si 770 de euro. Compania asigura lucrarile si darea in exploatare in 3 luni.
„Aici intra tot si materialele de fundament si de acoperis si izolarea termica, usile ferestrele, tot. Peretii sunt formati din lamele, presate si incleiate, ce asigura garantie pana la 50 ani”, a declarat Anatol Ghoerghita, manager de companie.
Vizitatorii au pareri impartite despre casele construite din materiale termoizolante.
„Optez pentru o casa ecologica. Totusi, mi se pare ca e un material fragil si am dubii”, a spus un barbat.
„Sincer cred ca e exagerat pretul. La noi trebuie prelucrat foarte bine cu antiseptic si antifoc, ceea ce deja nu e natural”, a precizat un barbat.
„Se fac foarte multe economisiri, nu trebuie tencuiala si la pret cred ca e rezonabila”, a mentionat un domn.
Potrivit autoritatilor, ponderea caselor ecologice in Moldova este, in prezent, de doar un procent.