Castanele, indicate in refacerea dupa boala

Bauturile preparate din castanele comestibile sunt recomandate in special persoanelor cu afectiuni ale rinichilor, inimii, anemicilor si convalescentilor.castane

Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda decoctul si siropul de castane.

Aceste fructe au o compozitie chimica bogata in substante nutritive, asemanatoare cu cea a graului. De asemenea, frunzele tinere de castan, culese primavara, sunt un remediu pentru accesele de tuse, daca sunt preparate sub forma de infuzie (trei frunze maruntite la o cana cu 200 ml de apa clocotita).

Castanele sunt fructe cu valoare energetica foarte mare (200 calorii/100 g), bogate in saruri minerale (fosfor, magneziu, calciu), vitamine (contin 50 mg de vitamina C, ca si lamaia, cantitati importante de vitamine B), dar si glucide, lipide si putine proteine.

Mod de administrare

Decoctul de castane se prepara din 15-20 g castane maruntite care se fierb intr-un litru de apa timp de 10 minute. Se acopera vasul si dupa 15 minute se strecoara. Se beau trei cesti pe zi.

Pentru compotul de castane se prepara mai intai un sirop din 200 g de zahar si un litru de apa. Siropul trebuie sa fiarba la foc mic, 30 de minute, impreuna cu -500 g castane curatate si taiate marunt.

Cand este gata, se adauga vanilie. Se consuma caldut. Dupa viroza, convalescentii trebuie sa consume cate trei cani de compot pe zi, timp de 20 de zile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *