Cat de eficienta este centrala nucleara de la Cernavoda

0
537
Cernavodă: Nuclearelectrica a început o anchetă internă cu privire la opririle dese ale reactoarelor
Cat de eficienta este centrala nucleara de la Cernavoda
Cat de eficienta este centrala nucleara de la Cernavoda

Cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda au produs, in primele noua luni ale acestui an, o cantitate de energie electrica de circa 8,694 milioane MWh, din care 8,001 milioane MWh au fost livrati in Sistemul Energetic National, conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica.

Unitatea 1 a produs, in primele noua luni din 2013, 4,616 milioane MWh si a livrat 4,239 milioane MWh, inregistrand un factor mediu de capacitate de 100,17%, iar Unitatea 2 a produs 4,077 milioane MWh si a livrat 3,762 milioane MWh, avand un factor mediu de capacitate de 88,4%. De la punerea in functiune pana la finele lui septembrie 2013, cele doua unitati ale centralei nuclearelectrice au produs circa 127,944 milioane MWh si au livrat in sistem 117,988 milioane MWh. Consumul de energie nucleara al Romaniei a fost anul trecut de 2,6 milioane tone echivalent petrol (tep), reprezentand 0,5% din cel mondial, conform statisticilor companiei petroliere British Petroleum. Consumul de energie nucleara a scazut in 2012, in Romania, cu 2,7% fata de anul precedent, fiind insa mai mult decat dublu fata de cel din 2002, cand a totalizat 1,2 milioane tep.

Unitatile 3 si 4, inca in stadiu de proiect

Centrala de la Cernavoda ar putea ramane numai cu doua aceste reactoarele, finalizarea lucrarilor la unitatile 3 si 4 fiind incerta. Statul detine acum 84,65% din compania care ar trebui sa le construiasca, pentru ca mai multi jucatori privati importanti s-au retras. Au mai ramas Enel si ArcelorMittal, dar nu se stie pentru cat timp, pentru ca nu vor mai beneficia de drepturi preferentiale de achizitionare a energiei electrice ieftine produse de Nuclearelectrica, aceasta urmand a fi vanduta la bursa. Finantarea pentru finalizarea celor doua rectoare se ridica la circa 5-6 miliarde euro. In noiembrie, anul trecut, Guvernul a aprobat printr-un memorandum prelungirea acordul de investitii privind realizarea reactoarelor 3 si 4 si dupa data de 1 ianuarie 2013, pana la finele acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.