Expunerea la soare in intervalele 9.00-9.30 si 17.00-17.30 asigura tot necesarul de vitamina D, in timp ce efectul ultravioletelor in perioada pranzului este la fel de periculos vara si iarna, iar hainele si automobilul nu ofera protectia necesara, spune presedintele SRD, prof. dr. Alexandru Tataru.
„Oamenii trebuie sa inteleaga ca in intervalul 11.00-16.00 efectele ultravioletelor sunt maxime atat vara, cat si iarna. De aceea, pregatirea pielii pentru sezonul estival ar trebui sa inceapa din martie. Hainele si automobilul nu protejeaza de radiatia solara.
De aceea, ar fi bine sa evitam plimbarile la orele pranzului, atunci cand soarele arde. Facem aceasta precizare intrucat, din nefericire, prevalenta cancerelor de piele creste”, a declarat presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD), prof. dr. Alexandru Tataru, intr-o conferinta de presa despre campania pentru depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat.
Prof. dr. Tataru a recomandat, in acest context, evitarea expunerii la soare in perioada pranzului, utilizarea produselor de fotoprotectie si reducerea numarul de vizite la saloanele de bronzare artificiala.
Campania „Cancerul de piele poate fi identificat”, o continuare a initiativelor similare derulate in anii precedenti, isi propune, si in 2014, sa aduca medicii dermatologi tot mai aproape de pacienti in lupta contra cancerului de piele, urmand sa fie oferite informatii si consultatii gratuite populatiei aflate pe litoralul Marii Negre si elevilor din Bucuresti, Iasi, Cluj, Targu Mures, Oradea si Craiova.
„Isi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne in stadiu incipient. In continuare, sustinem necesitatea educarii populatiei in legatura cu aceasta problema, incercand sa subliniem, o data in plus, importanta masurilor profilactice, posibilitatile de depistarea precoce a leziunilor si modalitatilor terapeutice existente in Romania si la nivel mondial”, a spus dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
Campania, organizata de SRD si Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie, se va desfasura simultan in statiunile Eforie Nord, Neptun si Jupiter, in perioadele 25-27 iulie, 22-24 august si 29-31 august, intre orele 8.00 si 17.30.
Astfel, in locuri special amenajate, minimum 12 medici dermatologi din tara (cate patru in fiecare statiune), carora li se vor adauga medici din Constanta, vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii preventive.
Pe langa pliantele informative legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, turistii vor primi mostre de creme fotoprotectoare.
In perioada 2-15 iunie, medicii vor fi prezenti in liceele din Bucuresti, Iasi, Cluj, Targu Mures, Oradea si Craiova.
Anul trecut, in cadrul acestei campanii au fost consultati aproximativ 3.000 de pacienti, dintre care patru au fost diagnosticati cu melanom, 406 – cu nev (alunita) atipic, 96 – cu cheratoza actinica, iar 15 – cu carcinom bazocelular.
Mare parte din leziunile diagnosticate au fost cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare, au precizat specialistii.