Cat de sustenabile si prietenoase cu mediul sunt investitiile din fondurile structurale?

Vineri, 15 octombrie au avut loc, la Brasov, lucrarile conferintei „Dezvoltare durabila si resurse umane” in prezenta a peste 140 de beneficiari si potentiali beneficiari de finantare europeana preocupati de sustenabilitatea proiectelor europene. De asemenea, la eveniment au participat experti straini in domeniu si reprezentanti ai autoritatilor publice co-interesate din Romania.

Evenimentul, axat pe problematica dezvoltarii durabile ca dimensiune a proiectelor pentru dezvoltarea resurselor umane – cofinantate de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), reprezinta in acelasi timp si prima intalnire de lucru la nivel national a Comunitatii Durabile, prima comunitate de practica pentru dezvoltare durabila din Romania.

Comunitatea Durabila a fost creata din necesitatea de a pune in dialog toate partile implicate in accesarea de fonduri structurale prin POSDRU: beneficiari si potentiali beneficiari pe de o parte, autoritatile de management pe de alta parte si expertii in dezvoltare durabila ca liant si resursa pentru eficientizarea colaborarii. Obiectivul principal al proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila il reprezinta imbunatatirea programarii pentru o absorbtie cat mai consistenta si in acelasi timp durabila a finantarii FSE.

Principalele concluzii ale conferintei, la care au contribuit atat expertii romani si straini – Derek Osborn, reprezentant al Consiliului Economic si Social European (CESE), Evan Williams, Presedinte, Scottish Sustainable Development Centre, Andrea Floria, Expert principal monitorizare, Autoritatea de Management POSDRU, Lavinia Andrei, Presedinte Fundatia Terra Mileniul III – reprezentantii autoritatilor – Nicoleta Dobre, Consilier, Ministerul Mediului si Padurilor si Mihai Belea, expert principal Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), cat mai ales beneficiarii actuali si potentiali ai finantarilor POSDRU, sunt urmatoarele:

  • Principala problema o reprezinta absenta unor indicatori clari si stabili pentru evaluarea implementarii dimensiunii dezvoltare durabila in proiectele POSDRU;
  • Pentru implementarea eficienta si corecta a dezvoltarii durabile, este foarte importanta colaborarea si valorificarea expertizei existente, in special in ceea ce priveste utilizarea de catre state membre UE ca Romania a experientei celorlalte state din UE, prin adaptarea si integrarea procedurilor si a indicatorilor de dezvoltare durabila din exemplele „best practice” in cadrul propriilor strategii.
  • Este foarte importanta trecerea de la entuziasmul discursiv la implementarea efectiva a temei orizontale dezvoltare durabila. Dintr-un numar de aproximativ 1304 de proiecte finantate prin POS DRU, 1182 au obiective de dezvoltare durabila insa, conform studiului Dezvoltarea durabila a resurselor umane, elaborat in cadrul Comunitatii de practica, numai un numar foarte mic de beneficiari cunosc si felul in care vor implementa aceste obiective. Exista, asadar, o lipsa ingrijoratoare de continuitate intre nivelul intentiilor (numarul mare de beneficiari care au obiective de dezvoltare durabila) si practica (numarul mic de proiecte care au finalizat sau urmeaza sa finalizeze implementarea obiectivelor de dezvoltare durabila).
  • Cele mai mari deficiente in derularea proiectelor survin datorita lipsei de expertiza specifica in randul beneficiarilor si a colaborarii defectuoase dintre acestia si autoritatea de management;
  • Aparitia comunitatii de practica specializate pe dezvoltare durabila si implementarea dimensiunii in proiecte POSDRU este vazuta ca o oportunitate pentru corectarea deficientelor de catre toti factorii interesati – atat experti din mediul non-guvernamental, beneficiari din toate categoriile cat si autoritati.
  • Reprezentantul ACIS si-a exprimat sprijinul fata de initiativele Comunitatii Durabile si a oferit asigurari ca pentru perioada urmatoare de programare vor lua in calcul introducerea unor indicatori pentru evaluarea temelor orizontale.

„Romania are obligatia de a cheltui durabil fondurile primite din partea Uniunii Europene. In momentul de fata, aceasta obligatie este ignorata aproape in totalitate in cadrul programelor de finantare europeana. Comunitatea de practica pentru dezvoltare durabila va canaliza eforturile actorilor implicati in acest proces (beneficiari de proiecte, experti, autoritati de management) pentru integrarea eficienta a dimensiunii orizontale „dezvoltare durabila” in proiectele finantate prin aceste instrumente” precizeaza Dan Barbulescu, Director de Programe Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Comunitatea Durabila va functiona in principal prin intermediul unui instrument online, disponibil curand la adresa www.comunitatedurabila.ro. In acest portal, toti cei interesati vor regasi informatii si resurse valoaroase pentru implementarea sustenabila a proiectelor cu finantare europeana iar membrii Comunitatii Durabile vor avea la dispozitie o zona de comunicare interactiva rezervata exclusiv lor.  Site-ul va fi deschis accesarii publice la finalul lunii octombrie, dupa finalizarea tuturor imbunatatirilor sugerate de catre membri in cadrul conferintei.

Comunitatea durabila este un rezultat al proiectului Parteneriat pentru dezvoltare durabila, initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei si co-finantat prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013 „Investeste in oameni!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *