Cat ne costa un sistem national de colectare selectiva a deseurilor

Cat ne costa un sistem national de colectare selectiva a deseurilor

Romania are nevoie de circa 1,8 miliarde euro pentru implementarea la nivel national a unui sistem de colectare selectiva a deseurilor in locul ghenelor si toboganelor actuale, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.

„Am spus-o Comisiei Europene, am spus-o domnului ministru, suntem cu totii de acord, va trebui sa gasim fonduri sa facem investitia la nivel de stat, pentru ca vorbim de 60.000 de blocuri in Romania, fiecare cu cate trei-patru scari, fiecare scara de bloc cu 5-6 etaje, deci ajungem la o populatie de 5-6 milioane care nu poate participa la colectarea colectiva a deseurilor in niciun fel. Probabil ca in domeniul deseurilor, in urmatoarele sase luni, Comisia Europeana va incepe atentionari din ce in ce mai mari. Nu e vorba de gropile de gunoi, care, usor-usor, in ultimii trei ani au inceput sa se sistematizeze (…), dar e vorba de colectare”, a declarat Ionescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca este necesara desfiintarea toboganelor si crearea unor sisteme de colectare, pe culori, pentru hartie, plastic si sticla, separat de deseurile menajere.

Intrebat despre costurile pentru un asemenea proiect, oficialul a spus ca din discutiile cu reprezentantii Ungariei, care au implementat acest proiect, a reiesit o estimare de 30.000 de euro pe bloc.

„Deocamdata e o problema incipienta, pe care am descoperit-o de o luna de zile”, a spus Ionescu.

Seful Garzii de Mediu a adaugat ca nu stie care ar putea fi sursele de finantare si ca in prezent nu exista un proiect in lucru la minister.

„Nu trebuie sa ne blocam in asa ceva, colectarea selectiva va da pana la urma roade. Colectarea selectiva inseamna bani”, a continuat Ionescu.

Oficialul a adaugat ca la discutiile recente cu oficialii Comisiei Europene privind acest subiect, reprezentantii Romaniei au fost facuti „albie de porci” pentru gradul redus de colectare selectiva a deseurilor la nivel national, de 1%, cel mai mic la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 24%.

El a aratat ca targeturile pentru colectarea selectiva a deseurilor sunt modificate anual.

Ionescu a mai spus ca lipsa banilor si a mijloacelor trebuie suplinita cu educatie, dar si „cu biciul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *