Cati puieti produce Romsilva pentru regenerarea padurilor

0
563
Câ?i puie?i produce Romsilva pentru regenerarea p?durilor
Câți puieți produce Romsilva pentru regenerarea pădurilor
Cati puieti produce Romsilva pentru regenerarea padurilor
Cati puieti produce Romsilva pentru regenerarea padurilor

Ca sa regenereze padurile, Romsilva produce anual peste 80 de milioane de puieti forestieri, in pepinierele proprii.

Pentru acest lucru, Regia Nationala a Padurilor (RNP) cheltuieste 110 milioane de lei.

„Romsilva este, la ora actuala, cel mai mare producator de puieti forestieri din tara. In fiecare an producem in jur de 80 de milioane de puieti, care sunt folositi pentru impadurirea si regenerarea fondului forestier national, circa 35 de milioane in campania de primavara si 40 de milioane in cea de toamna. Restul ii pastram in stoc pentru anul urmator, dar oferim si sponsorizari institutiilor publice care vor sa faca astfel de lucrari”, a declarat Mihai Daia, seful serviciului de impaduriri din cadrul RNP, citat de agerpres.ro.

Astfel, in pepinierele Romsilva se cultiva aproximativ 60 de specii de puieti forestieri, foioase si rasinoase, dar si puieti ornamentali care sunt scosi la vanzare.

Exploatarea padurilor din Romania a generat afaceri de aproximativ sase miliarde de euro, in 2012.

In aceste conditii, Nicolae Tucunel, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), a declarat ca ar fi nevoie ca Guvernul sa aloce sume mai mari pentru dezvoltarea padurilor.

„Romania este cel mai mare exportator de cherestea de foioase din Europa, dupa noi fiind Franta. Ambele state cumuleaza 50% din cheresteaua de foioase de pe continent, Romania avand 26%, iar Franta 24%”, a spus Tucunel.

Potrivit acestuia, in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2014 – 2020, sectorului silvic ii sunt alocate doar 200.000 de euro, o suma insuficienta pentru potentialul industriei.

Numai anul trecut, cele mai mari trei companii austriece de prelucrare a lemnului, prezente pe piata din Romania, au avut o cifra de afaceri cumulata de 1 miliard de euro, dubla fata de 2009.

Banii provin din vanzarea de cherestea si alte produse din lemn, din care peste jumatate merge la export, dupa ce lemnul este cumparat de la Romsilva si de la alti proprietari de padure.

Tot anul trecut, productia de cherestea  a fost de aproximativ 5 milioane de metri cubi, fata de 1,4 milioane metri cubi, cat se inregistra in anul 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.