Apa minerala cu saruri, recomandata pentru sportivi, cea plata, cu mai putine minerale, pentru copii

Apa minerala cu saruri, recomandata pentru sportivi, cea plata, cu mai putine minerale, pentru copii

Sportivii si bolnavii febrili au nevoie de apa minerala cu cat mai multe saruri, pentru tineri in crestere si batrani se recomanda apa cu continut mai mare de calciu, iar pentru sugari, cea mai buna este apa plata, cu mai putine minerale.

Mituri precum „se recomanda consumul a doi litri de apa pe zi” sau „apa carbogazoasa nu este sanatoasa” sunt demontate si inlocuite cu explicatii stiintifice si sfaturile expertilor privind tipul sau cantitatea de apa optima, in Ghidul apelor minerale naturale lansat de Patronatul Apelor Minerale Apemin.

Consumul mediu anual de apa minerala naturala din Romania este de aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decat al tarilor precum Italia, Germania, Franta, in ciuda potentialului ridicat al resurselor de apa minerala care plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri din Europa.

Ghidul, scris de Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare al Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), va fi disponibil in aproximativ o saptamana pe site-ul Apemin, au anuntat reprezentantii organizatiei patronale joi, la conferinta de presa de lansare a volumului.

In ghid este definita apa minerala naturala, fiind diferentiata de alte tipuri de apa imbuteliata existente pe piata – apa de izvor, apa de masa si apa medicinala.

Dintre toate apele imbuteliate, cele mai restrictive limite de continut ale contaminantilor (poluantilor) sunt prevazute pentru apele minerale naturale, de ordinul microgramelor, ceea ce inseamna milionimi dintr-un gram.

Peste 90 la suta din apele minerale din Romania au un continut de nitrati sub 10 miligrame pe litru, cum se recomanda pentru sugari, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, se arata in ghid.

Pe de alta parte, se introduc zilnic in organism, in medie, peste 200 – 300 mg de nitrati din vegetale, mezeluri sau peste, arata autorul ghidului.

Efectele benefice ale unei ape minerale naturale sunt date de continutul specific in saruri minerale al acesteia. Organismul isi asigura o mare parte din necesarul de minerale din alimente, totusi aportul acestora din apa minerala nu este de neglijat, cu atat mai mult in cazurile in care nu exista o alimentatie foarte variata si in conditiile in care fructele si legumele consumate cresc adesea pe soluri ale caror resurse minerale au fost epuizate prin culturi intensive.

Astfel, apele minerale se clasifica in functie de continutul de saruri minerale (reziduu sec), in functie de valoarea acestuia, vorbind de mineralizatie foarte scazuta (Rs mai mic de 50), scazuta (Rs intre 50 si 500), medie (Rs intre 500 si 1.500) si mare (Rs peste 1.500). In Romania nu se imbuteliaza ape minerale din categoria celor cu mineralizatie foarte scazuta. Ponderea cea mai mare pe piata o reprezinta cele cu mineralizatie medie – in general cele carbogazoase – urmate de cele cu mineralizatie scazuta – in general plate.

Exista totodata o serie de recomandari generale dupa care se poate ghida cumparatorul.

Sportivilor, celor care presteaza activitati fizice la temperaturi ridicate, bolnavilor febrili, intr-un cuvant celor care transpira abundent li se recomanda pentru remineralizare o apa cu un continut mai ridicat de saruri minerale pentru compensarea pierderilor de sodiu si magneziu.

Tinerii in crestere, femeile de peste 45 de ani si, in general, persoanele in varsta ar trebui sa opteze pentru o apa cu un continut mai ridicat de calciu, necesar sistemului osos.

In schimb, pentru nou-nascuti si copii se recomanda apa plata cu mineralizatie scazuta.

Celor care sufera de hipertensiune arteriala li se recomanda apa cu continut redus de sodiu, iar pentru cei care sufera de boli cardiovasculare, cea mai buna este apa cu continut mai mare de bicarbonat de calciu si magneziu. Apele minerale cu un continut mai ridicat de magneziu sunt mai eficiente in combaterea pietrelor la rinichi.

„Daca esti sanatos, activ si ai varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, bea orice apa minerala naturala iti cade bine”, arata autorul in ghid privind alegerea apei minerale potrivite.

Studii statistice au demonstrat ca exista o memorie a apei baute in primii ani de viata care influenteaza aprecierea ulterioara asupra apei minerale imbuteliate alese.

Reprezentantii organizatiei patronale au mai aratat ca, in Romania, 60 la suta din piata este reprezentat de apele minerale naturale carbogazoase, cu mult sub Germania si Austria, unde acestea ating 85 la suta din piata.

Ghidul apelor minerale naturale cuprinde si prezentarea a 33 de branduri de apa minerala naturala ale societatilor care fac parte din Apemin, reprezentand aproximativ 85 la suta din totalul apelor minerale naturale imbuteliate din Romania.

Alte recomandari generale din ghid sunt legate si de corelarea apei cu mancarea sau vinul. Astfel, in timpul mesei sau inainte de aceasta se poate bea o apa carbogazoasa mediu sau puternic mineralizata care stimuleaza digestia, iar intre mese se recomanda o apa plata. Vinurile albe se asorteaza cu o apa slab mineralizata, iar cele rosii cu o apa cu mineralizatie ceva mai ridicata.

La vinurile dulci si demidulci servite la desert se potriveste o apa efervescenta sau carbogazoasa. Mancarurilor grase, fripturilor la gratar li se potrivesc cel mai bine apele minerale carbogazoase cu un continut ridicat de dioxid de carbon, in timp ce pestele slab sau fructele de mare merg alaturi de o apa minerala plata.

Necesarul mediu de apa al organismului uman este de 2,5 litri pe zi, dintre care 1,5 litri reprezinta aport din bauturi si restul din mancare, insa pentru fiecare persoana in parte pot exista diferente semnificative, in functie de varsta, greutate si alti factori. De exemplu, necesarul zilnic al mamelor care alapteaza poate atinge trei-patru litri pe zi, iar un sugar are nevoie de trei ori mai multa apa decat un adult raportat la greutatea corpului.

Apa reprezinta in medie 75 la suta din masa corporala a unui sugar, 60 la suta din cea a unui adult si 50 la suta la varstnici. Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 15 la suta pe zi la un sugar si de trei-cinci la suta pe zi la un adult, astfel ca cel dintai isi inlocuieste intr-o saptamana intreaga apa din corp, in timp ce la un adult dureaza patru-cinci saptamani. Astfel, la un adult, in aproximativ o luna, 60 la suta din apa din organism se schimba in totalitate. Numai la nivelul tubului digestiv circula o cantitate de 10 – 15 litri de apa, asigurand dizolvarea si digestia alimentelor.

Prezenta la conferinta de joi, nutritionistul Lygia Alexandrescu a spus ca acea recomandare de a bea doi litri de apa pe zi este irelevanta in cazul unei persoane cu o greutate mare, care va fi astfel deshidratata.

Necesarul zilnic de apa pentru un adult se poate calcula dupa formula 30 – 40 de mililitri pe kilogram de corp, desi vara nevoia de apa poate ajunge la 45 ml pe kilogram de corp pe zi. Pe de alta parte, si iarna, chiar daca nu se resimte in aceeasi masura setea, trebuie tinut cont de faptul ca toate mijloacele de incalzire folosite sunt deshidratante.

Deshidratarea duce la probleme ce pleaca de la scaderea apetitului si a capacitatii de concentrare, la greata, febra, migrene sau convulsii. In cantitatea corespunzatoare, apa asigura controlul apetitului, calitatea digestiei, detoxifierea, tonusul muscular si dermal, a aratat Alexandrescu.

Pentru aceasta, apa trebuie bauta dimineata, imediat dupa trezire, cu 20 de minute inainte si dupa masa. Apa nu trebuie bauta in timpul mesei pentru ca diminueaza concentratia sucurilor gastrice care contribuie la digestie si nici seara tarziu. Se bea apa si in timpul practicarii sporturilor, precum si inainte si dupa astfel de activitati, in ciuda a ceea ce se crede, a subliniat Alexandrescu.

Ea a mai aratat ca apa nu slabeste, nu ingrasa si nu se substituie unei alimentatii echilibrate. Chiar daca se considera ca toate bauturile hidrateaza, aceasta se intampla numai intr-o oarecare masura, cafeaua, de exemplu, avand efect diuretic, iar sucurile, chiar si cele naturale, continand zahar si putand provoca astfel si efecte nedorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *