Ce ii sperie pe cercetatorii din domeniul schimbarilor climatice

Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor
Ce ii sperie pe cercetatorii din domeniul schimbarilor climatice
Ce ii sperie pe cercetatorii din domeniul schimbarilor climatice

Schimbarile climatice sunt un pericol pentru intreaga omenire, dar raman greu de inteles pentru majoritatea oamenilor. Artistul Nick Bowers a realizat o serie fotografica prin care umanizeaza previziunile sumbre privind viitorul planetei. El a surprins chipurile preocupate ale oamenilor de stiinta care isi exprima cele mai mari temeri, intr-o serie de fotografii alb-negru. Bowers a intervievat mai multi oameni de stiinta din diverse domenii si le-a imortalizat figura in timp ce isi expuneau descoperirile.

Will Steffen, cercetator in domeniul studierii Pamantului
Universitatea din Florida, Universitatea din Missouri, Universitatea Nationala a Australiei
Teama: pierderea controlului asupra sistemului climatic

“Clima are legatura cu multe parti ale Pamantului: solul, oceanele, gheata, atmosfera. Noi observam schimbari bruste in toate aceste zone…”.

Tim Flannery, cercetator in domeniul mamiferelor
Universitatea Paleontologica din New South West, Universitatea Monash, Universitatea La Trobe
Teama: distrugerea civilizatiei globale

“Stiinta climei a subestimat ritmul schimbarilor climatice, a fost prea conservatoare. Acum ne confruntam cu schimbari mult mai rapide decat s-a preconizat initial. Schimbari care, daca nu sunt oprite, ii vor afecta pe copiii si pe nepotii mei cu siguranta”.

Sarah Perkins, cercetator in domeniul meteorologiei extreme
Universitatea din New South Wales
Teama: cresterea numarului fenomenelor meteo extreme

“Pe masura ce clima se incalzeste din cauza activitatii umane, cresc intensitatea si frecventa valurilor de caldura. Sunt ingrijorata din cauza efectelor temperaturilor ridicate asupra sanatatii umane, a infrastructurii, agriculturii si sistemelor naturale. Cand vom realiza ca trebuie sa schimbam ceva si sa aplicam aceste schimbari, s-ar putea sa nu mai fie de ajuns pentru a contracara catastrofele cu care ne vom confrunta…”.

Peter Macreadie, ecolog marin, Universitatea de Tehnilogie din Sydney, Universitatea Deakin
Teama: o catastrofa globala

“IPCC prezice ca impactul schimbarilor climatice va fi catastrofal. Asta va afecta pe toata lumea. Nimeni nu e in siguranta. Vom pierde tarile care se afla la un nivel scazut fata de nivelul marii, vom pierde animalele, foametea se va extinde si speciile vor disparea…”.

Penelope Ajani, biolog, Universitatea din Macquarie, Sydney
Teama: repercusiuni necunoscute ale schimbarilor climatice

“Comunitatea stiintifica stie ca nivelul marii va creste, oamenii vor fi relocati si resursele de hrana se vor diminua. Dar eu lucrez pe lucruri marunte – planctonul oceanului – si vedem deja schimbari climatice in aceste organisme. Cum vor afecta aceste schimbari oceanul global inca nu stim, iar asta ma sperie. De exemplu, faptul ca vedem specii tropicale pana pe coasta estica a Australiei inseamna ca se intampla schimbari majore deja. Totusi, in acest moment nu putem prezice impactul exact al acestor modificari”

Matthew England, oceanograf,Universitatea NSW, Sydney
Teama: conflictul global provocat de schimbarile climatice

“Incalzirea si expansiunea rapide a apei in oceane, precum si cresterea ratei de topire a ghetarilor vor duce la cresterea nivelului marii cu un metru sau chiar mai mult in urmatorii 100 de ani. Asta va reprezenta un pericol decisiv in ce priveste existenta asezarilor umane, infrastructurii si industriilor din apropierea coastei in toata lumea. Aceste degradari de mediu vor agrava conflictul global si zeci de milioane de oameni vor migra, iar resursele lor de hrana vor fi periclitate”.

Lesley Hughes, ecolog, Universitatea Macquarie, Sydney
Teama: disparitia speciilor

“Munca mea pe tema impactului schimbarilor climatice asupra speciilor si ecosistemelor arata clar ca specia umana este periclitata…”

Shauna Murray, biolog, Universitatea de Tehnologie din Sydney, Universitatea din Tokyo, Universitatea din New South of Wales
Teama: atingerea celor 4 grade de incalzire globala

“Am observat mai multe feluri de transformari climatice in mai multe zone. Totusi, procesul stiintific este consistent. Fiecare studiu pe care l-am facut a trecut printr-un proces riguros care inseamna colectarea de date, analiza cercetarii si evaluare. In acest moment, avem cel putin 10.000 de cercetari diferite, realizate in 20 de ani, fiecare folosind seturi diferite de date si toate ajung la aceleasi concluzii. Avem o gramada de dovezi de care o persoana obisnuita nu este constienta, iar asta ma sperie…”

Sursa: Huffington Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *