Ce se intampla cu planeta? Gheata neagra din Groenlanda ii socheaza pe oamenii de stiinta

0
731
Ghea?a din Groenlanda este înnegrit? de funingine rezultat? din arderea p?durilor ?i din procese industriale.
Gheata din Groenlanda este innegrita de funingine rezultata din arderea padurilor si din procese industriale.
Gheata din Groenlanda este innegrita de funingine rezultata din arderea padurilor si din procese industriale.

Cercetatorii care au realizat o serie de fotografii pentru a studia calota glaciara din Groenlanda sunt alarmati: insula este acoperita, pe mari intinderi, de zapada si gheata intunecate, innegrite de funingine. Fenomenul este ingrijorator, deoarece, spun specialistii, innegrirea ghetii poate duce la topirea ei mai rapida.

Jason Box, din cadrul Geological Survey of Denmark and Greenland, care a condus cercetarile si a realizat fotografiile impreuna cu Johnny Ryan de la Aberystwyth University, a constatat ca, in apropiere de Kangerlugssuaq, punct aflat pe Cercul Polar de Nord, terenul este presarat cu gropi de 0,5-1 m diametru, in care s-a adunat o materie neagra numita crioconita.

Aceasta este formata din praf si funingine – adesea aglutinate datorita microorganismelor – acumulate si iesite la suprafata din gheata mai veche, datorita topirii acesteia.

Anul acesta, calota glaciara din Groenelanda este mai intunecata decat a fost vreodata, de cand se efectueaza masuratori.

Innegrirea se datoreaza absorbtiei de particule de funingine din  aer, iar 2014 a fost si anul cand s-au inregistrat cele mai ample incendii naturale in Arctica. Padurile arctice ard intr-un ritm alarmant, fara precedent in ultimii 10.000 de ani, si produc volume enorme de fum si funingine care se depun in gheturile arctice.

Totusi, aceasta nu este singura cauza a innegririi ghetii si zapezii din Groenlanda; Jason Box spune ca marea dificultate este sa descopere cat anume din funinginea depusa in gheata din Groenlanda provine din padurile arse si cata din alte surse, precum uzinele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.