Ce substante chimice nocive se regasesc in zapada? Rezultatele unei analize in laboratorul ICA

Ce substante chimice nocive se regasesc in zapada? Rezultatele unei analize in laboratorul ICA
Ce substante chimice nocive se regasesc in zapada? Rezultatele unei analize in laboratorul ICA

Cine ar fi crezut ca zapada ce se asterne in jurul nostru poate fi extrem de nociva? Ei bine, neaua cenusie a orasului contine atatea otravuri, printre care metale grele, nitrati si DDT – pesticid deosebit de nociv pentru om -, incat este o adevarata bomba biologica cu ceas.

Cum a fost posibil ca neaua cazuta din cer sa aduca DDT in mijlocul orasului? Foarte simplu. Prin ciclul natural al apei. Substantele nocive intra in panza freatica, aceasta ajunge in rauri si in lacuri. Prin evaporare, apa ridica otravurile in aer, iar norii le poarta pe spatii foarte largi. Ulterior, precipitatiile le aduc in oras.

“Sunt otravuri foarte puternice, care vor intra in panza freatica si vor continua sa influenteze sanatatea oamenilor zeci de ani de aici inainte”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA, scrie Libertatea.ro.

Plumb – 76,72 mg/litru depistat in zapada bucuresteana. “Este de opt ori mai mult decat limita maxima admisa. E uluitor! Teoretic, in Capitala nu ar trebui sa mai existe surse de plumb puternic poluatoare”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA. Plumbul produce saturnismul, cad unghiile si parul. De asemenea, distruge sistemul nervos si provoaca afectiuni ale sangelui.
– Cadmiu – 0,075 mg/litru – un metal greu, deosebit de toxic. In cazul copiilor, se acumuleaza in rinichi si provoaca decesul.
– Nitrati – 11,35 mg/litru. “Este periculos de mult. Ca exemplificare, pot sa spun ca o concentratie de 50 mg/litru poate omori un copil in doar cateva ore. Nu este o gluma”, ne-a explicat Mencinicopschi.
– Nitriti – 0,16 mg/ litru – declanseaza cancerul sistemului limfatic.
– Lindan – 0,0593 micrograme/litru – e un pesticid neurotoxic incadrat de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului in grupa substantelor cancerigene.
– DDT – 0,0415 micrograme/ litru – este un pesticid interzis in tarile industrializate inca din 1970, iar la noi, din 1990, din cauza efectului cancerigen puternic.
– Reziduuri petroliere – 28 mg/decimetru cub – “Sunt cancerigene, iar concentratia este foarte mare”, a afirmat Gheorghe Mencinicopschi.

Ziarul Libertatea a mers la Institutul de Cercetari Alimentare (ICA), cu o proba de zapada pentru a afla ce contine aceasta. Spre surprinderea noastra, in omat sunt foarte multe metale, iar plumbul se regaseste in cea mai mare cantitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *