Cea mai mare investitie in producerea de energie eoliana din judet este la un punct de a fi relansata. Mai multe zeci de milioane de euro vor fi investite in comuna Dobrovat pentru instalarea a 40 de turbine eoliene, cantitatea de energie care va fi produsa aici fiind suficienta pentru a alimenta un oras de marimea Iasului. Ieri, in Comisia de Urbanism a Consiliului Judetean urma sa se discute planul urbanistic zonal al investitiei, insa luarea unei decizii a fost amanata din lipsa de cvorum.
Proiectul a fost intarziat cu cel putin un an de zile din cauza taxelor aberante in urbanism instituite la nivelul Consiliului Judetean (CJ), dar care au fost eliminate la sfarsitul anului trecut. Pentru realizarea investitiei de la Dobrovat, compania Gamma Wind SRL ar fi urmat sa achite CJ peste 1,3 milioane euro, o taxa speciala in urma careia investitorul a vrut sa renunte la proiect. Eliminarea acesteia a relansat insa investitia.
Beneficii multiple pentru comuna
Compania, detinuta de oameni de afaceri romani care colaboreaza cu investitori europeni de top in energie, are la dispozitie o suprafata de peste 1.200 hectare. Beneficiile comunitatii locale sunt multiple, in conditiile in care doar la primaria Dobrovat se vor asigura venituri anuale de cateva ori mai mari decat intregul buget al autoritatii. „De exemplu, noi avem un buget pe anul in curs undeva la 80.000 euro. In momentul in care vom emite autorizatia de construire vom beneficia de cateva sute de mii de euro, reprezentand o taxa de 1% din valoarea investitiei. Ulterior, anual vom avea venituri din taxe si impozite. In plus, in cadrul proiectului se vor executa cativa zeci de kilometri de drum, de care si comunitatea va beneficia”, ne-a declarat primarul din Dobrovat, Catalin Martinus.
Potrivit edilului, suprafata de 1.200 hectare a fost pusa la dispozitie de locuitorii comunei in baza unor contracte de inchiriere, cel putin 600 de persoane urmand a incasa anual sume cu valori cuprinse intre 200 si pana la 1.000 euro. Cele 40 de turbine vor fi instalate in trei parcuri eoliene in partea estica a comunei. Pe langa turbinele eoliene, parcurile vor cuprinde retele electrice de racordare si statii electrice de transformare. Investitia va crea 50 de locuri de munca, din care 44 de muncitori vor fi angajati din zona comunei Dobrovat si a localitatilor invecinate. Turbinele vor fi amplasate la circa 500 metri distanta una de alta si vor avea o inaltime maxima de 210 metri, cu tot cu pale. Certificatele de urbanism au fost emise de primaria locala in noiembrie 2011, fiind terminate, intre timp, si rapoartele de mediu pentru fiecare dintre cele trei parcuri.
Proiectul asteapta girul CJ
In prezent, investitia este la faza de proiectare, prognozata a fi finalizata in acest an, in timp ce lucrarile de executie se vor desfasura pe parcursul a trei ani. Planurile urbanistice zonale au fost intocmite si inaintate Comisiei de Urbanism de la nivelul CJ, urmand a fi adoptate saptamana viitoare, in conditiile in care sedinta de ieri a Comisiei nu a mai avut loc din lipsa de cvorum. „Centralele eoliene sunt proiectate sa functioneze pe o perioada de 20 – 25 de ani. Dupa aceasta perioada, in functie de starea tehnica a echipamentelor turbinelor eoliene, proprietarul investitiei decide daca va dezafecta parcul eolian sau va proceda la inlocuirea unor echipamente pentru a continua functionarea turbinelor”, se arata in raportul de mediu al investitiei. Valoarea totala a fondurilor care vor fi investite la Dobrovat va fi data cu exactitate de proiectul tehnic, insa doar costurile pentru achizitionarea si ridicarea unei turbine eoliene pot ajunge la 1,5 milioane euro.
Comuna Dobrovat este una din zonele cu cel mai ridicat potential eolian din tara, dupa litoralul Marii Negre. Conform Planului National de Dezvoltare, in tara noastra exista un potential pentru productia de energie cu o capacitate insumata de 23.000 Gwh/an prin parcuri eoliene. Potentialul este insa insuficient valorificat, avand in vedere costurile destul de ridicate pentru realizarea instalatiilor, legislatia deficitara si birocratia excesiva. In Europa, Germania, Spania si Danemarca ocupa primele trei pozitii in ceea ce priveste producerea de energie eoliana, cele trei tari continuand intensiv investitiile in acest sector.
Motiv de cearta intre Simirad si USL
Amanarea sedintei Comisiei de Urbanism a creat o noua sursa de tensiune intre seful judetului Constantin Simirad si USL. Purtatorul de cuvant al CJ, Sebastian Tataru, a iesit ieri in fata presei pentru a acuza consilierii judeteni ca tergiverseaza implementarea unor proiecte eoliene prin neprezentarea la sedintele Comisiei. „Aceste documentatii trebuie sa primeasca aviz in termenul legal de 30 de zile, iar prin aceasta tergiversare de acordare a avizului se impiedica realizarea unor investitii, direct raspunzatori fiind membrii Comisiei”, a spus Tataru. Secretarul Comisiei, consilierul judetean Cristi Stanciu, are insa o alta varianta a lucrurilor. Potrivit acestuia, CJ a anuntat consilierii ca nu este cvorum, in conditiile in care atat el, cat si alti alesi au anuntat ca pot participa la sedinta. „Mi-as permite sa recomand dlui Simirad sa nu se mai amestece in treburile Comisiei, chiar daca acest lucru se realizeaza fie prin intermediul dlui Tataru, fie prin intermediul dlui Mihai Popa, consilier al domniei sale. Consilierii judeteni USL nu blocheaza nici un fel de PUZ-uri, mai ales ca sunt legate de investitii”, a mai spus Stanciu. In sedinta de ieri a Comisiei ar fi urmat sa fie discutate 11 proiecte, opt dintre acestea fiind legate de investitii in parcurile eoliene de la Dobrovat, Tibanesti, Scheia, Vanatori si Siretel.
Basescu prefera energia nucleara
Seful statului, Traian Basescu, a criticat voalat ieri proiectele eoliene care se implementeaza la nivel national. „Sigur, energiile curate sunt o solutie si in Dobrogea, te lovesti la tot pasul de acele mori. Este foarte bine, este energie curata, desi foarte scumpa, dar o avem. Aceasta nu va fi insa suficienta si nici nu o sa putem sa impanzim tara de la este la vest si de la nord la sud numai cu morile acestea de vant, pentru ca au si ele efectul lor asupra mediului”, a spus Basescu intr-un discurs sustinut in plenul Parlamentului. Basescu a sustinut ca principala sursa de energie pe care Romania trebuie sa puna accent este reprezentata de constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, el afirmand, in acelasi timp, ca exista tot mai multe interese pentru ca tara noastra sa devina cat mai dependenta de importuri din punct de vedere energetic. (Alex Andrei)
„Comuna Dobrovat este considerata una din zonele cu cel mai ridicat potential eolian din tara, dupa partea de est a Dobrogei”
* * *
„Conform Planului National de Dezvoltare, in tara noastra exista un potential pentru productia de energie electrica prin parcuri eoliene cu o capacitate insumata de 23.000 Gwh/an”