Cea mai mare rezervatie marina din lume, in insula Kiribati

0
308

Insula Oceanul Pacific a creat cea mai mare rezervatie marina protejata, care include un urias ecosistem format din recife de corali, specii de pesti si specii de pasari, relateaza presa internationala.

Zona Protejata Phoenix Islands din Kiribati acopera 410.500 kilometri patrati si este unul dintre ultimele arhipelaguri de corali ale planetei ramase intacte, dar care este in prezent amenintat de pescuitul excesiv si de schimbarile climatice. Rezervatia marina este situata in apropiere de ecuator, la jumatatea distantei intre Fiji si Hawaii.

„Crearea acestei uimitoare zone protejate de catre aceasta mica natiune insulara reprezinta un angajament de proportii istorice”, a declarat Russel Mittemeier, presedinte al organizatiei ecologice Conservation International. Organizatia americana, in colaborare cu Acvariul din New England, ajuta guvernul din Kiribati sa dezvolte un plan de management si finantare pentru aceasta zona salbatica.

Studii realizate de Acvariu au descoperit in rezervatie 120 de specii de corali si alte 520 de specii de pesti, unele complet noi pentru oamenii de stiinta. Zona mai cuprinde cateva dintre cele mai importante situri de imperechere si reproducere a pasarilor din Pacific, dar si o populatie importanta de broaste testoase. Rezervatia este de doua ori mai mare decat zona de protectie propusa de Kiribati in urma cu doi ani, la conferinta ONU despre biodiversitate din Brazilia.

Sistem de supraveghere

Guvernul din Kiribati a anuntat ca are nevoie de mai multe fonduri pentru a finanta sisteme de supraveghere impotriva pescuitului ilegal. Totodata, autoritatile doresc crearea unui fond mutual de circa 100 milioane de dolari, care sa acopere costurile rezervatiei si pierderile la buget din cauza interzicerii pescuitului. Ministrul mediului din Kiribati, Tebwe Ietaake, a declarat ca Australia a donat deja o nava de patrulare. Insula urmeaza sa colaboreze cu Noua Zeelanda si Australia pentru a pune la punct un sistem de supraveghere aeriana deasupra regiunii.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.