Nu stim din ce fel de fructe exotice a fost extras concentratul, dar ni se spune ca aromele si culorile ceaiului sunt artificiale. Trei coloranti au fost utilizati ca ceaiul analizat sa aiba o nuanta aproape de cea naturala.

Ceaiul solubil granulat din concentrat de fructe exotice Grande este de fapt un amestec de zahar, coloranti si arome sintetice. De pe eticheta aflam ca are in compozitie urmatoarele ingrediente: “zahar, acidifiant – acid citric E 330, concentrat de fructe, colorant natural (caramel E 150, clorofila E 140, betacaroten E 160a, arome identic naturale (n.r. artificiale), vitamina C E 300 – 9 mg/100g produs, extract de ceai negru (63*10-2)/1 kg produs.” 100 de grame de ceai aduc o valoare energetica de 1.680 kj/395 kcal/ 100g. De asemenea, producatorul specifica faptul ca ceaiul contine cofeina si ca se prepara cu apa rece sau fierbinte.

Analiza. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: “bautura reconstituibila sub forma de ceai cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), impreuna cu o serie de aditivi alimentari si extract de ceai negru.” Specialistul ne atrage atentia ca acest profil nutritional ii confera produsului solid o valoare energetica foarte ridicata 395 kcal/100g. De aceea, profesorul Mencinicopschi ne spune ca “ceaiul natural verde sau negru (Camellia sinensis) este de preferat amestecurilor gata preparate.”

Concluzii
. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranta la cofeina vor evita consumul produsului.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here