Ceaiul verde si creierul

Patru cesti cu ceai verde zilnic, dieta fara condimente, somn odihnitor, renuntarea la tabagism. O reteta simpla si placuta, prin care putem sa ne protejam de bolile de memorie.

Fundatia Ana Aslan Inter-na-tional a organizat recent intalnirea cu tema „Poate fi procesul de imbatranire reversibil? Solutii pentru o viata lunga, frumoasa, de calitate”. Evenimentul a fost onorat de invitati re-putati. Profesorul Moussa Youdim (Israel), unul dintre creatorii unor medicamente vizand boala Parkinson si tratarea dementelor, profesor de farmacologie si de inginerie biomedicinala la Facultatea de Medi-cina din Tel Aviv, pledeaza pentru alimentatia bogata in ceai verde. Studii realizate pe loturi apreciabile de subiecti au demonstrat rolul activ al ceaiului verde in prevenirea bolilor de memorie. Prof. Moussa Youdim recomanda patru cesti de ceai verde pe zi, asigurandu-ne de efectele benefice ale acestuia. De altfel, prof. Moussa Youdim a introdus ceaiul verde si in guma de mestecat.

Doctor Erik-Alexander Richter din Olanda, creator de suplimente anti-aging, spune ca dieta bogata in lipide creste, in general, riscul bolilor de memorie. Unii acizi grasi din alimente sunt asociati tulburarilor cognitive la varstnici, in timp ce altii – cum sunt, de exemplu, cei din uleiurile de peste – au efect protector.

„Poluarea, stresul, dieta saraca si leziunile traumatice, toate genereaza radicali liberi, care determina imbatranirea si ne ameninta cu cancerul, bolile de inima, afectiunile imune si alte boli potential letale. Radicalii liberi de oxigen sunt cei mai numerosi radicali liberi si sunt responsabili de majoritatea raului care apare in corpul nostru. Tocmai de aceea rolul antioxidantilor este atat de important, ei vin sa echilibreze balanta”, avertizeaza dr Erik-Alexander Richter. El a dat si cateva solutii la indemana tuturor pentru a intarzia imbatranirea: cel putin 15 minute de aer curat in fiecare zi, o dieta fara condimente, un somn linistit, intr-un mediu lipsit de aparatura electronica, renuntarea la fumat. Si sa ne folosim tot timpul creierul.

FRECVENTA. Aproximativ 40% dintre persoanele de peste 65 de ani prezinta alterari de memorie asociate inaintarii in varsta. Cele mai frecvente boli de memorie ale batranetii sunt: deficitul cognitiv lejer, dementa Alzheimer, dementa vasculara, dementa mixta, dementa fronto-temporala, dementa cu corpi Lewi, dementa Parkinson. Dementa este o boala severa a creierului, ca-racterizata prin modificari cognitive si comportamentale. In ceea ce priveste repartitia factorilor de risc pentru bolile de memorie, in functie de sex si varsta, in tara noastra, femeile sunt mai afectate decat barbatii, pe segmentele de varsta 60-69 de ani, 70-79 de ani si peste 80 de ani.

Din frunze intregi

In volumul „Alimentatia echilibrata a omului sanatos”, autorul, prof. dr Pavel Chirila, scrie: „Cele mai importante be-neficii ale ceaiului verde constau in prezenta polifenolilor si a efectului lor antioxidant”, avand un rol de protejare impotriva radicalilor liberi de 200 de ori mai mare decat vitamina E. Si prof. dr Pavel Chirila recomanda maximum patru cesti de ceai verde zilnic, „mai ales din frunze intregi si nu prea fierbinte, caci, paradoxal, altminteri creste riscul de cancer esofagian”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *