Cearta dintre REBU si Romprest naste gunoaie

Suparata ca a pierdut sectorul 1, REBU a inceput de ieri sa-si stranga pubelele. Inlocuitorul Romprest e inca nepregatit sa intervina.

Neintelegerile dintre REBU si Romprest ii lasa pe locuitorii din sectorul 1 cu gunoiul in strada. Suparata ca a pierdut licenta ce-i permitea ridicarea gunoiului menajer din sector, firma REBU a inceput, de ieri, o actiune de recuperare a recipientilor din zona Pajura si Bucurestii Noi.

In replica, Romprest ii invita pe oameni sa se programeze la numerele de telefon 021.315.51.21/021.300.29.80/ 021.300.29.85 sau la 0752.019.311, pentru a-si cara europubelele de la depozitul firmei la domiciliu. Florin Bolchis, vicepresedintele firmei Romprest, marturiseste ca situatia se va rezolva pana la sfarsitul lunii iulie, cand estimeaza ca europubelele Romprest vor fi distribuite in intreg sectorul.

Directorul executiv al aceleiasi firme, Marin Necula, apreciaza ca programul de ridicare a gunoiului menajer va fi definitivat abia la 15 august. Optimist, Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al primarului Andrei Chiliman, sustine ca pubelele Romprest le vor inlocui in cel mai scurt timp pe cele ridicate de REBU.

Nemultumiti de dusmania gunoierilor

Reprezentantii REBU au fost intampinati pe teren de locatarii nemultumiti ca-si pierd pubelele si ca sunt pusi in situatia de a-si arunca gunoaiele in strada. George Nicolau, purta torul de cuvant al REBU, le-a explicat ca firma nu mai e responsabila pentru salubrizare si ca neregulile trebuie sesizate primariei de sector.

Trandafir Vasile, 40 de ani, crede ca cele doua firme „trebuiau sa se inteleaga astfel incat cetateanul sa nu fie nevoit sa-si lase gunoiul la coltul blocului”. Chiar daca cei de la REBU sunt indreptatiti sa ridice containerele aflate pe inventar, oamenii percep lucrurile ca pe o „dovada de dusmanie”, asa cum sesiza ieri-dimineata un locuitor al sectorului 1, care s-a trezit fara nicio pubela in fata blocului. O alta locatara din zona Pajura, Vatamanu Elena, 36 de ani, era foarte furioasa: „Am stat o saptamana cu gunoiul sub geam pana au venit cei de la Romprest sa-l ridice”.

Planuri de atac

Desi recunosc ca nu au pus inca la punct sistemul de functionare, reprezentant ii Romprest promit ca, in perioada de tranzitie de la o firma la alta, noii gunoieri vor ridica gunoiul menajer cel putin o data pe saptamana.

Florin Bolchis, vicepresedintele firmei, se lauda cu 500 de utilaje care vor functiona in teren si promite sa distribuie cetatenilor, la cerere, 80.000 de pubele. El adauga ca la cetatenii in varsta, precum si la cei bolnavi, care nu se pot deplasa, Romprest va transporta pubelele gratuit, la domiciliu. Totodata, directorul Marin Necula declara ca firma pe care o reprezinta va lucra pentru intreaga populatie a sectorului. In trecut, adauga Bolchis, doar 70% dintre cetatenii din sectorul 1 aveau contracte incheiate cu vreo firma de salubrizare, restul aruncand gunoiul in strada, pur si simplu.

Reprezentantii Romprest au anun- tat, ieri, ca vor continua colectarea gratuita a deseurilor electronice si electrocasnice de la populatie, in vederea reciclarii, in fiecare a doua duminica din luna.

Pentru cererile suplimentare, gunoierii vor percepe o taxa. Ei mai au in plan si o statie de sortare a deseurilor, care va aparea, cel mai probabil la sfarsitul anului viitor, precum si o statie de incinerare a deseurilor.

DE LA BUGET

Gratuitate din banii contribuabililor

Romprest nu va percepe o taxa directa de la populatie pentru gunoiul menajer. In schimb, prin contract, firma primeste de la Primaria Sectorului 1 circa 60 de milioane de lei pe an, pentru salubrizare si intretinerea spatiilor publice. Directorul Marin Necula spune ca suma poate varia, ca si frecventa cu care firma lucreaza pe teren. Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al primarului, spune ca plata se va face din bugetul sectorului (aproximativ 14.000 de miliarde de lei pe an), la care cetatenii contribuie cu mai mult de jumatate.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *