Ce bem, ce mincam – Un hrean, cinci aditivi alimentari

Sosul de hrean Kiskunfelegyhazi are in compozitie: „hrean, apa, otet, zahar, ulei vegetal, sare iodata, acidifiant acid citric (E 330), substante de ingrosare: faina de seminte guar (E 412), guma de xanthan (E 415), faina de seminte de carruba (E 410), lapte praf, antioxidant metabisulfit de sodium (E 223), condimente”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: „pasta de hrean cu otet, zahar, ulei vegetal, sare iodata si aditivi alimentari din categoria acidifiantilor, agentilor de ingrosare, antioxidantilor si conservantilor”. Unul dintre aditivii utilizati, metabisulfit de sodiu

E 223, incetineste asimilarea vitaminei B 1, determina dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale. Metabisulfitul poate induce astmul de sulfit la persoanele sensibile. Substantele de ingrosare pot produce probleme la nivelul sistemului gastrointestinal. Guma guar E 412 provoaca balonari, crampe, greata, astm, alergii, eczeme. Faina de seminte de carruba E 410 poate avea actiune laxativa in cazul in care este consumata in cantitati mari, uneori putind provoca alergii. Poate induce scaderea colesterolului seric. E 415, guma xanthan, poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale.

Produsul nu este recomandat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de bronsita, conjunctivita, celor cu afectiuni cardiovasculare, renale, bolnavilor de maladii neurodegenerative, cancere. Persoanele sensibile la metabisulfit vor evita consumul acestui produs. Diabeticii vor tine cont de aportul de zahar adus de produs. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prelabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *