Ceasul biologic, dat peste cap de turele de noapte

0
407

Oboseala si privarea sistematica de somn afecteaza buna functionare a organismului

Corpul persoanelor care lucreaza pana tarziu noaptea incepe sa functioneze dupa alte reguli: ceasul biologic este dereglat, lumina naturala devine obositoare, iar somnul este unul de slaba calitate. Cercetatorii britanici, citati de BBC News, avertizeaza ca orele de munca prelungite mult catre miezul noptii obosesc corpul si scad productivitatea.

Cea mai evidenta reactie la lucrul in ture de noapte este dereglarea ritmului circadian, cunoscut si sub numele de ceas biologic. Acesta ne ajuta sa fim alerti in timpul zilei si face posibila odihna in timpul noptii, a explicat dr. James Waterhouse, cercetator la Universitatea John Moores din Liverpool.

Temperatura corpului nostru creste in timpul zilei si este reglata in mod natural in functie de nivelul de adrenalina. In timpul noptii, organismul trece printr-un proces de racire, pentru a atinge cea mai mica temperatura la primele ore ale diminetii.

„Persoanele care lucreaza pana tarziu in noapte sunt nevoite sa lupte cu lumina naturala, la care organismul obisnuit cu lumina artificiala se adapteaza cu greu. Ele au parte de un somn de slaba calitate, intrerupt frecvent de zgomotele din jur”, a afirmat dr. James Waterhouse.

Comportamentul alimentar, modificat

Oboseala si privarea continua de somn se acumuleaza si afecteaza treptat sanatatea organismului. Multe dintre dezastrele si accidentele care s-au intamplat in ultimii ani s-au petrecut si ca urmare a oboselii acumulate de muncitorii din turele de noapte.

Cercetatorii au observat si ca frecventa afectiunilor cardiace este mai mare la muncitorii care lucreaza noaptea. Persoanele care lucreaza in timpul noptii nu pot frecventa salile de sport si nu pot participa la anumite activitati de socializare, deoarece isi petrec ziua odihnindu-se. De asemenea, nu pot avea un comportament alimentar corect deoarece nu beneficiaza de cele trei mese principale din timpul zilei.

„Problema noastra este ca suntem solicitati sa muncim mai multe ore, incercam sa o facem, dar acest lucru ne afecteaza sanatatea”, a conchis dr. James Waterhouse.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.