Cel mai mare parc solar din Romania va fi deschis la Isaccea

Cel mai mare parc solar din Romania va fi deschis la Isaccea

Firma RaRa Parc, din Brasov, va pune in functiune la Isaccea, saptamana viitoare, cel mai mare parc solar din Romania, cu o capacitate de 8,75 MW. Energia produsa de Centrala Fotovoltaica Isaccea va asigura consumul a 4.000 de gospodarii.

Contractorul general al proiectului este compania germana Gehrlicher Solar.

Firma Ra-Ra Parc este detinuta de trei persoane fizice – Emil Morariu (40% din partile sociale), Doru Alin Plopeanu si Razvan-Constantin Neamtu (fiecare cu 30%).

In Romania sunt instalate panouri fotovoltaice cu o putere cumulata de 13,1 MW, iar anul viitor ar urma sa fie construite alte unitati, de aproape 100 MW.

Unul dintre acestea, cu o putere instalata de 12 MW, va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro.

Companiile investesc in energia produsa in panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producatorilor de energie regenerabila, care le vand furnizorilor, obligati de legislatie sa le achizitioneze in cote anuale.

Astfel, producatorii de energie regenerabila castiga de doua ori, prin vanzarea electricitatii si prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achizitie a certificatelor verzi este transferat de catre furnizori in facturile emise clientilor finali.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente