Parcul Eolian Fantanele-Cogealac a inceput perioada de testari

Parcul Eolian Fantanele-Cogealac a inceput perioada de testari

Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din Parcurile Eoliene Fantanele-Cogealac din Romania a fost conectata joi la retea, capacitatea totala instalata ajungand la 600 MW, se arata intr-un comunicat al CEZ Romania
In aceste conditii, potrivit companiei, cel mai mare parc eolian continental din Europa poate asigura energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania in fiecare an.

Prima turbina a Parcului Eolian Fantanele-Cogealac a fost lansata pe data de 1 iunie 2010, la ora 17:25. Ultima a fost conectata la retea joi dimineata, la mai putin de doi ani si jumatate fata de prima.

‘In ultima faza de finalizare a Parcului Eolian, am conectat pana la 4 turbine pe saptamana. Acest Parc eolian este una dintre cele mai bune investitii ale noastre si de asemenea, unul dintre cele mai semnificative proiecte de acest fel la scara globala’, a precizat Tomas Pleskac, directorul Diviziei Distributie si Achizitii Externe.

De cand a fost conectata prima turbina, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrica.

Parcul Eolian Fantanele-Cogealac este situat pe un lot de pamant unic intr-una dintre cele doua zone cu cel mai mare potential eolian din Europa, in regiunea romana Dobrogea, la 17 km de Marea Neagra. Fiecare dintre turbinele eoliene este inalta de 100 de metri si are un diametru al rotorului de 99 de metri.

‘Astazi am intrat in faza de testari, in timpul careia vom analiza cu atentie toti parametrii si performantele operatiunilor cu turbine eoliene. Folosim o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo. Acest lucru mareste semnificativ capacitatea de productie a Parcului Eolian’, a aratat Stephan Ritter, manager general pentru Surse regenerabile in cadrul General Electric, principalul furnizor al turbinelor.

La randul sau, managerul de proiect al parcului eolian, Ondrej Safar, a aratat ca CEZ a contribuit in mod semnificativ la generarea unei mai mari cantitati de energie verde in Romania in conditiile in care, la momentul intrarii companiei CEZ in acest proiect, Romania avea abia 14 MW capacitate instalata in turbine eoliene, iar acum doar in Parcul Eolian Fantanele-Cogealac sunt 600 MW instalati. Anul trecut, CEZ a beneficiat de 40% cota pe piata locala de certificate verzi datorita noului Parc Eolian.

Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului Eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008. Investitia totala a Grupului CEZ in acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti). ‘Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investitiei este mare in acest caz; putin dupa primele 3 trimestre ale anului 2012, Parcul Eolian Fantanele-Cogealac a contribuit cu un miliard de coroane cehesti la rezultatele financiare totale ale Grupului CEZ pentru perioada mentionata’, se mentioneaza in comunicatul companiei.

Potrivit sursei citate, grupul CEZ va folosi experienta acumulata in timpul constructiei Parcului Eolian Fantanele- Cogealac, inclusiv pe cea a celor mai buni experti din Romania, pentru proiectul Eco-Wind planificat in Polonia. CEZ a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al unei companii poloneze de renume dezvoltatoare de parcuri eoliene, Eco – Wind Construction Poland, care are un portofoliu de 15 proiecte aflate in diferite faze de implementare, cu o capacitate totala planificata de aproximativ 700 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *