Sucurile de rodie si struguri au mult zahar, dar compenseaza prin cantitatea de antioxidanti. Bauturile 100% naturale au chiar mai multe calorii decat ciocolata.
Sucurile de legume proaspat stoarse, dar si cele pasteurizate sunt o solutie buna pentru hidratare: au mai putin zahar decat cele de fructe, iar pulpa taie senzatia de foame.
Sucul de rosii contine licopen din plin, care reduce riscul de cancer, in special cel de prostata, iar sucul de sfecla tine sub control tensiunea arteriala. Atentie insa, poate contine cam mult sodiu!
Iata cateva variante de sucuri de fructe, fara acid, pe care le puteti incerca:
SUCUL DE RODII
E bogat in calorii, dar compenseaza prin cantitatea mare de antioxidanti, renumiti pentru efectul anticancerigen si de protectie a creierului. Un pahar de suc pe zi previne recidiva cancerului de prostata.
SUCUL DE MERISOR
Contine vitamina C din belsug, principalul aliat al imunitatii. In plus, e util in infectiile urinare, pentru ca spala rinchii.
SUCUL DE AFINE
„Antioxidantii din afine sunt recunoscuti pentru rolul lor in mentinerea sanatatii creierului”, afirma nutritionistul Stefan Ionut. Un studiu facut pe varstnici a demonstrat ca cei care au baut zilnic timp de 12 saptamani doua pahare cu suc de afine s-au descurcat mai bine la testele de memorie.
SUCUL DE KIWI
„Dupa sucul de rodie si struguri, contine cea mai mare cantitate de vitamine C”, spune expertul in nutritie.
SUC DE STRUGURI
Se stie ca vinul rosu este bun pentru sanatatea inimii, fiind bogat in flavonoide si resveratrol. Acelasi lucru este valabil si pentru sucul de struguri.
SUCUL DE PORTOCALE
Popularul suc de la micul-dejun are mai putine calorii si mai putini antioxidanti decat cel de struguri si rodii. Principalul nutrient e vitamina C.
Sucul de mere 100% natural, o mica bomba
Sucurile de tip „cocktail de fructe” sunt cea mai proasta alegere. In realitate, contin cantitati infime de suc de fructe, dar apa si zahar din belsug, ceea ce nu le face deloc mai bune decat racoritoarele.
Sucurile naturale „100%” nu sunt atat de bune pe cat se crede. Nimeni nu contesta continutul extrem de bogat in vitamine si antioxidanti al fructelor, problema este cantitatea mare de zahar, care face ca un pahar de suc natural de mere sa ajunga sa depaseasca un baton de ciocolata ca numar de calorii.
„Fata de sucul indulcit cu zahar sau sirop de porumb are un avantaj. Fructoza se absoarbe rapid de organism, fara a necesita procese lungi care distrug ficatul”, spune nutritionistul Stefan Ionut. Limitati-va, totusi, la un pahar pe zi.
Cititi mai mult: Cele mai bune, cele mai rele sucuri. Mitul 100% natural – Sanatate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cele-mai-bune-cele-mai-rele-sucuri-mitul-100-natural-975831.html#ixzz1raNJga14
EVZ.ro