Cele mai frumoase gradini botanice din Romania

Cele mai frumoase gradini botanice din Romania
Cele mai frumoase gradini botanice din Romania

In tara noastra sunt 9 gradini botanice si toate se pot inscrie in lista cu cele mai frumoase gradini botanice din Romania. Fiecare din cele 9 are o istorie in spate, fiecare in parte este unica in felul ei. Este greu de facut un top cu cele mai frumoase gradini botanice din Romania, pentru ca nu pot exista criterii comune pentru toate acestea. Cel mai bine este sa le vizitezi pe toate apoi sa-ti faci propriul clasament cu cele mai frumoase gradini botanice din Romania. Eu asa am facut si am ajuns la un top 3 cele mai frumoase gradini botanice din Romania.

Pe primul loc, se afla gradina botanica din Iasi. Este una din cele mai frumoase gradini botanice din Romania si din lume. In plus este prima gradina botanica din Romania, existant de mai bine de 150 de ani, fiind deschisa in 1856, de naturalistul Anastasie Fatu. Remarcabila este gradina de trandafiri (sunt peste 800 de soiuri de trandafiri) si gradinile de crizanteme (celebre pentru colectia de peste 500 de soiuri de crizanteme). Gradina botanica din Iasi isi merita titlul de cea mai frumoase gradina botanica din Romnia si pentru ca este considerata una din cele mai frumoase gradini din lume, fiind una din cele mai mari in ceea ce priveste zestrea de plante. Gradina botanica din Iasi este singura unde s-a reusit crearea unui microclimat care sa permita plantelor din Delta Dunarii sa existe, intr-un alt spatiu decat cel originar.

Pe locul doi merita asezata fara nici o retinere in topul celor mai frumoase gradini botanice din Romania, gradina din Bucuresti. Nu este printre cele mai mari, si nici printe cele mai vechi dare este unica in ceea ce priveste colectia de orhidee si are cele mai vechi sere tropicale din tara. Gradina botanica din Bucuresti are o colectie de peste 5 000 de specii de plante, provenite din toate regiunile lumii. Inaugurata in 1891 a suportat ravagiile facute de inundatii grave si a fost aproape distrusa de bombardamente si in timpul timpul Primului si al celui de al Doilea Razboi Mondial. Gradina din Bucuresti este in top 3 cele mai frumoase gradini botanice din Romania pentru colectia cu totul unica de plante rare la care se adauga o minunata colectie de plante din Dobrogea si din Muntii Carpati, colectii unice in lume. Conditiile speciale din gradina au permis organizarea unui loc special care face din aceasta gradina una speciala. Este vorba despre colina coniferelor unde au fost adunate toate speciile de conifere din Estul Europei.

Pe locul trei in top 3 cele mai frumoase gradini botanice din Romania am asezat gradina botanica din Cluj. Se spune despre aceasta radina ca este cea mai frumoasa din Europa. Gradina a fost fondata in 1872, azi avand o suprafata de 9,6 hectare. Este impartita in mai multe sectoare solectia de plante ajungand la 11.000 specii. Remarcabile sunt colectia de plante medicinale, unica in lume, si cele doua sere cu plante tropicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *