Bulgaria: Experti romani fac campanie in favoarea construirii centralei nucleare de la Belene

Parlamentul Bulgariei a confirmat abandonarea proiectului CN Belene
Bulgaria: Experti romani fac campanie in favoarea construirii unei centrale nucleare la Belene

Experti romani incearca sa-i convinga pe bulgari sa construiasca o centrala nucleara la Belene, scrie joi cotidianul Struma care apare in orasul Blagoevgrad, din sud-vestul Bulgarei. Teodor Chirica de la Romatom si Ionel Bucur, director general CNE Cernavoda, au participat la o intalnire cu alegatorii organizata de Partidul Socialist Bulgar la orasul Blagoevgrad in cadrul campaniei pentru referendumul national programat pentru data 27 ianuarie cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare in Bulgaria.

Referendumul este organizat la initiativa opozitiei socialiste care a reusit sa strange peste 500.000 de semnaturi in favoarea construirii unei noi centrale nucleare langa orasul Belene, situat pe malul Dunarii, la granita cu Romania.

Chirica a prezentat date potrivit carora in Europa exista 135 de centrale nucleare care produc 28% din energia electrica si este planificata construirea altor 14 centrale noi. ”Doar trei state – Belgia, Germania si Spania – au declarat ca vor renunta la energia nucleara dupa tragedia din Fukushima. Eu nu sunt taliban al energiei nucleare, dar aceasta nu are alternativa daca dorim energie fara emisii de gaze cu efect de sera”, a spus Teodor Chirica.

Bulgaria are industria nucleara de 30 de ani, a construit infrastructura necesara, a format specialisti, are experienta, iar acest lucru nu trebuie neglijat, a afirmat la randul sau Ionel Bucur. In opinia lui, incidente ca cel de la Fukushima nu pot sa aiba loc in Europa, pentru ca centralele nucleare europene au trecut testele de stres si respecta cele mai exigente standarde de siguranta. Centralele nucleare de la Cernavoda, Kozlodui si Belene pot rezista unui cutremur cu magnitudinea de 8,5 de grade si au cel mai inalt grad de securitate – a spus expertul roman. Intrebat de ziarul Struma de ce sprijina construirea unei noi centrale nucleare in Bulgaria in conditiile in care aceasta tara este concurenta cu Romania pe piata energiei din Europa, Chirica a raspuns: ”Bulgaria are o pozitie mai buna din punctul de vedere geografic cand este vorba de exportul spre Turcia si Grecia, asa ca si noi depindem de voi, deci nu poate fi vorba de concurenta.”

Ziarul Duma, publicatia Partidului Socialist Bulgar, il citeaza joi pe Teodor Chirica spunand ca o centrala nucleara nu inseamna sfarsitul surselor de energie regenerabile. ”Sursele de energie regenerabile sunt o obligatie si toate tarile trebuie sa construiasca facilitati pentru producerea de energie din asemenea surse. Trebuie gasit un echilibru”, crede el. Ionel Bucur afirma tot pentru ziarul Duma ca noi unitati nucleare vor contribui la crearea de noi locuri de munca, formarea unor profesionisti si cresterea bunastarii populatiei din Bulgaria si Romania.

”Nu vrem sa lasam deseuri nucleare copiilor nostri”, afirma premierul bulgar Boiko Borisov, citat joi de ziarul Novinar. Borisov care s-a declarat impotriva construirii unei centrale nucleare la Belene s-a intalnit miercuri cu reprezentantii unor organizatii nonguvernamentale ecologiste care sustin ca proiectul „Belene” este foarte periculos. In opinia lor, doar construirea unui depozit pentru deseuri nucleare va costa 5 miliarde de euro. Premierul Boiko Borisov s-a declarat de acord cu argumentele „Verzilor”, sustinand ca Bulgaria ofera conditii foarte bune pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile.

Pe 27 ianuarie, alegatorii bulgari vor fi chemati sa raspunda la intrebarea: „Sunteti de acord ca Bulgaria sa isi dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?” La campanie participa trei comitete de initiativa: doua care ii indeamna pe alegatori sa voteze „NU” si un al treilea care este in favoarea proiectului. Din primele doua comitete fac parte in special formatiuni politice de centru-dreapta, in timp ce la baza celui de-al treilea stau reprezentantii Partidului Socialist. Acestora li s-au alaturat insa si unii parlamentari din partidul GERB (centru-dreapta), de guvernamant, care s-au declarat in favoarea proiectului Belene. Printre membrii conducerii partidului GERB nu exista unanimitate in ceea ce priveste modul in care vor vota la referendum. Premierul Boiko Borisov a anuntat deja ca va vota „NU”, la fel si presedintele Rosen Plevneliev, in timp ce presedinta Parlamentului, Tetka Taceva, care face parte din acelasi partid, a spus ca va vota „DA”.

Potrivit legislatiei bulgare, pentru ca referendumul sa fie valabil, numarul votantilor ar trebui sa fie cel putin egal cu cel al alegatorilor care au votat la ultimele alegeri parlamentare din anul 2009, ceea ce inseamna ca la urne vor trebui sa se prezinte nu mai putin de 4,3 milioane de persoane, respectiv 62% din bulgarii cu drept la vot. Majoritatea expertilor considera ca acest prag este aproape imposibil de atins si ca cel mai probabil referendumul va fi invalidat. Totusi, daca prezenta la urne ar depasi 20%, parlamentul va fi obligat sa abordeze subiectul si sa iasa cu o decizie.

Decizia privind constructia unei centrale nucleare la Belene a fost luata in anul 1981. Constructia efectiva a inceput in anul 1987, dar proiectul a fost inghetat la inceputul anilor ’90 din cauza lipsei de finantare si a riscurilor seismice din zona, el fiind reluat in anul 2003. Centrala urma sa fie dotata cu doua reactoare de 1.000 MW fiecare si sa fie construita de compania rusa Atomstroyexport. Planurile initiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Nationala de Electricitate NEK, sa detina o participatie de 51% in viitoarea centrala. Restul de 49% urma sa fie vandut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a intrat insa in impas dupa ce in luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *