Centrele de reciclare a gunoaielor, afacere profitabila in China

Centrele de reciclare a gunoaielor, afacere profitabila in China
Centrele de reciclare a gunoaielor, afacere profitabila in China

China nu ar putea fi un mare exportator de marfuri finite fara sa fie un mare importator de gunoaie. Centrele de reciclare au devenit o afacere extrem de profitabila in China. Cumpara din strainatate fier vechi, hartie, plastic si alte deseuri, pe care le proceseaza si le revand sub forma de materii prime.

Cu o industrie care se extinde extrem de rapid, China nu isi permite sa importe doar resurse minerale proaspat scoase din pamant. Necesarul de materii prime este asigurat intr-o mare masura de milioanele de tone fier vechi si deseuri pe care uriasele centre de reciclare, precm acesta, de langa Shanghai, le aduc din strainatate.

„Sunt zeci de companii chineze care, in ultimii ani, au importat milioane de tone de materiale reciclabile din toata lumea. Sunt transformate, mai apoi, in materii prime care „hranesc” industria chineza”, a afirmat Adam Minter, autorul catii Junkyard Planet.

Mike Chen, de exemplu importa fier vechi si gunoaie din Statele Unite si Europa. Pentru o tona de motoare defecte plateste 1.600 de dolari. Insa, pentru metalul scos din acele motoare primeste de cateva ori mai mult. Asadar, prelucrarea deseurilor este o afacere extrem de profitabila pe care guvernul de la Beijing o incurajeaza prin reguli clare si o organizare simpla.

„Acum zece ani, aceste companii erau imprastate prin tot orasul Ningbo. Guvernul a decis sa le mute pe toate intr-o singura zona astfel incat sa fie mai usor de controlat si de urmarit ceea ce fac. Asa au ajuns sa functioneze mai curat si sa se supravegheze reciproc”, a mai spus Adam Minter.

Pentru a reduce si mai mult riscurile asupra mediului, guvernul chinez a interzis de curand importul deseurilor a caror reciclare este dificila sau periculoasa.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente