Centrul Clujului a devenit o imensa piata ecologica

Zeci de fermieri din zona Sibiului, Clujului, Sighisoarei si a Harghitei au umplut zona pietonala din preajma Casei Memoriale „Matei Corvin” cu produse 100% naturale. Sucul natural de mere din livada printului Charles, branza de capra si uleiul presat la rece sunt doar cateva dintre „comorile” eco prezentate de producatori la targ.
piata ecologica
Primul targ de produse bio din Transilvania, care a inceput in urma cu doua zile si se va termina astazi, a adunat in centrul Clujului zeci de producatori din zona Sibiului, Clujului, Sighisoarei, Harghitei, precum si din alte judete. Aici, producatorii bio si-au etalat „comorile” ecologice timp de trei zile. Toate produsele cu care acestia au venit la targul „Piata Verde” sunt 100% naturale.

Pentru consumul propriu

Violeta Boldizsar si Gabriela Cotaru din satul Hosman, judetul Sibiu, prepara atat paine integrala cu seminte, cat si branza de capra, telemea de capra, pasta din lactate cu verdeturi sau crema de branza cu ceapa si marar, toate naturale. Cele doua femei spun ca alimentele bio le produc pentru consum propriu, deoarece lumea nu e foarte deschisa in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. Totusi, in cateva ore de cand au sosit la Cluj, acestea au servit cateva sute de clujeni.

„Secretul de succes al acestor produse bio consta in prepararea laptelui, insa conteaza foarte mult si cum cresti animalele. De exemplu, dupa ce laptele se prinde, acesta trebuie intors o data la 30 de minute, pentru o calitate buna a branzeturilor, iar asta timp de trei zile. Nu folosim conservanti si niciun fel de substanta asemanatoare”, ne-a povestit Gabriela. Femeia creste 61 de capre. „Mai vindem uneori in Cluj si in Sibiu, insa consumatorii nu apreciaza faptul ca produsele sunt naturale. Le folosim atunci pentru consum propriu. Am doi copii destul de mici, macar ei sa creasca sanatos”, ne-a mai povestit aceasta.

Suc de mere din livada printului Charles

Persoanele prezente la targ au cumparat sucul de mere produs in comuna sibiana Malancrav, pe „domeniile” printului Charles. Localitatea este cunoscuta si drept „satul printului Charles”, intrucat mostenitorul Coroanei britanice detine o societate care exporta anual 20.000 de sticle de suc natural de mere. Aici, printul Charles a cumparat, in 2002, o livada de mere de 100 de hectare de teren, precum si o fabrica de sucuri naturale.

„Continutul este 100% suc pasteurizat din mere presate. Sucul este imbuteliat fara conservanti, coloranti sau arome si nu contine zahar”, ne-a spus Roxana Pencea, unul dintre organizatorii evenimentului.

Ulei presat la rece

Uleiul presat se obtine la temperaturi mai mici de 35 de grade

Un clujean produce ulei din floarea-soarelui prin presarea semintelor la rece. „Dupa ce semintele se usuca, se selecteaza, dupa care samburii sunt scosi din coaja si lasati la rancezit”, ne-a spus Nicolae Ban, producator de ulei special inca din anul 1992. Procesul continua cu presarea semintelor la rece, la o temperatura ce nu depaseste 35 de grade Celsius. „La o temperatura mai mare, valoarea energetica se pierde si, in acelasi timp, si acel gust special pe care il obtinem noi”, a mai adaugat Nicolae, localnic din satul Barai, comuna clujeana Caianu.

Fructe „sculptate”

Kati Biro a venit din Ungaria cu o varietate de creatii proprii realizate din fructe si alte produse vegetale. Ea modeleaza portocale, piersici, mere, dar si ciocolata, carora le da diverse forme, aranjate dupa culoare si dupa aroma. Femeia a inceput sa modeleze fructe in urma cu cativa ani, cand marii exportatori au invadat Ungaria.

„Vindeam fructe in piata, dar cand au venit comerciantii mari am dat faliment. Am ramas cu un camion plin cu fructe si nu stiam ce sa fac cu ele. Atunci am inceput sa fac diverse animale din fructe”, povesteste unguroaica. Acum, ea si-a infiintat o firma specializata in acest domeniu, care creeaza diverse modele vegetale pentru nunti, botezuri sau alte evenimente.

In urma cu o luna, ea a prezentat la Cluj, la Targul Cadourilor de Paste, un porcusor „ecologic”, construit din tot felul de fructe, seminte si faina. Unguroaica realizeaza „sculpturile” manual, fara a folosi vreun instrument.

Dulciuri cu zahar brun

O alta atractie a publicului au reprezentat-o produsele apicole, cum ar fi polenul crud, mierea in fagure sau propolisul granule. De asemenea, laptisorul de matca, recunoscut pentru proprietatile sale curative, a fost la mare cautare.

„Scoatem acest produs de aproape un an. Doar noi il producem in tara, deoarece tot ce tine de realizarea sa necesita o investitie destul de mare”, ne-a spus Alina Varadi, reprezentantul de vanzari al companiei baimarene producatoare.

Printre dulciuri se mai numara si turta dulce sau acadelele colorate, realizate de o familie din judetul Harghita. „Zaharul este bio si el. E vorba de zaharul brun, care este topit pentru realizarea acadelelor”, ne-a povestit Falas Gabor.

Vor sa promoveze agricultura ecologica

Targul „Piata Verde” a fost organizat de proprietarii singurului magazin bio din Cluj, „Cosul verde”. Manifestarea are ca scop promovarea agriculturii ecologice, a artei culinare traditionale, dar si a turismului cultural ecologic. Targul, desfasurat in perioada 18-20 mai in centrul municipiului Cluj-Napoca, este primul eveniment de acest gen din Ardeal.

Cea care a pus bazele acestui proiect, Roxana Pencea, sustine ca vrea sa descurajeze astfel artificializarea vietii si a mediului inconjurator, sub toate aspectele sale. „Targul isi propune sa incurajeze un comportament si un stil de viata mai aproape de natura in randul publicului”, ne-a explicat Roxana Pencea.

Preturile produselor bio

Tip produs Cantitate Pret

Branza de capra 150 de grame 10 lei
Suc de mere un litru 10 lei
Laptisor de matca 10 grame 35 lei
Miere in fagure 250 de grame 15 lei
Cafea 250 de mililitri 6 lei
Turta dulce o bucata 6 lei
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *