Francezii produc biocarburant din alge hranite cu gunoaie

0
278

In Hexagon a fost inaugurata prima platforma mondiala de producere a carburantului eco din alge. Plantele, cultivate intr-un bazin artificial, sunt hranite cu dioxidul de carbon provenit din fermentatia deseurilor menajere.
biocarburant
Grupul Seche Environnement a inaugurat saptamana trecuta la Vigeant, comuna din sudul departamentului Vienne al regiunii franceze Poitou-Charentes, prima platforma mondiala de producere a biocarburantului pe baza de alge, potrivit Associated Press.

Plantele sunt cultivate cu ajutorul procesului de fermentatie a deseurilor menajere. Thierry Meunier, responsabilul stiintific al grupului, a explicat ca algele sunt proliferate intr-un bazin cu apa care masoara 10 metri lungime si trei metri latime. Acesta are o adancime de 50 de centimetri. „Algele se hranesc timp de cinci zile cu dioxidul de carbon degajat de deseurile menajere, iar lichidul obtinut este apoi transformat in biocarburant”, a spus Thierry Meunier.

Suprafata platformei va avea un hectar

Constructia platformei, cu o suprafata de 200 de metri patrati, care se va intinde in curand pe un hectar, a costat 200.000 de euro. Regiunea Poitou-Charentes a contribuit cu 50.000 de euro.

„Acest tip de tehnologie este de viitor. De acum inainte, deseurile vor putea intra intr-un circuit benefic pentru mediul inconjurator. Noi nu facem concurenta productiilor existente la ora actuala, precum biocarburantul obtinut din rapita”, a mai spus Meunier. „Cu o suta de kilograme de alge, noi producem doar 15 litri de biocarburant, dar ne vom dezvolta. Suntem inca la inceput”, a spus si Patrice Sarrazin, coordonatorul proiectului.

Proiect de viitor

„Este un pas decisiv in ceea ce priveste revolutia verde, in lupta impotriva schimbarilor climatice si in pregatirea noastra pentru perioada post-petrol”, a specificat Segolene Royal, presedintele consiliului regional din Poitou-Charentes. „Trebuie sa inventam secolul care urmeaza”, a incheiat fosta candidata la presedintia Frantei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.