Centrul de vizitare al Parcului Natural Lunca Muresului a pregatit o multime de surprize vizitatorilor

0
582
Centrul de vizitare al Parcului Natural Lunca Mureşului a pregătit o mulţime de surprize vizitatorilor
Centrul de vizitare al Parcului Natural Lunca Muresului a pregatit o multime de surprize vizitatorilor

Centrul de vizitare al Parcului Natural Lunca Muresului a pregatit o multime de surprize vizitatorilor ce le vor calca pragul.O multime de surprize ii asteapta pe toti aradenii care vor macar pentru o clipa sa evadeze din cotitidian si sa isi gaseasca un refugiu chiar in mijlocul padurii.

Este vorba de Centrul de vizitare din Padurea Ceala, unde Administratia Parcului Natural „Lunca Muresului” isi continua eforturile de a aduce minunile naturii cat mai aproape de cei care stiu sa le pretuiasca. Inca de la intrarea in parcarea centrului, vizitatorii sunt intampinati de „statuia” impresionanta a unui starc cenusiu urias realizat din fibra de sticla. Motivul pentru care a fost ales starcul este unul simplu, spun reprezentantii parcului: aceasta specie este una comuna pentru aceasta zona.
Surprizele continua chiar pe treptele de acces in interiorul centrului, unde sunt imprimate intr-un mod inedit urmele unor animale care traverseaza frecvent aceasta zona si anume: bursuci, caprioare, mistreti, viezuri, rate etc. Mai mult, in interior pot fi admirate intr-un stol si diferite specii de pasari.

Bicicleta cu ecran

Pentru a combina utilul cu placutul, in holul central al Centrului de Vizitare a fost postat un trunchi de lemn mort pe care troneaza o omida uriasa reprezentata suprarealist. Pentru ca surpriza sa fie totala, prin apasarea unor butoane amplasate pe trunchi, se aud din interior diverse sunete precum: cel produs de omida cand se hraneste, sau cel produs de miile de larve care exista in mod normal in trunchi. „Rolul acestei reprezentari este de a reaminti faptul ca padurile au nevoie si de lemn uscat, in cantitati mari, deorece de el depind diverse pasari si mamifere, precum si foarte multe insecte si vietuitoare aflate la baza lantului trofic”, a declarat Ovidiu Pirv, managerul proiectului.
Ultima surpriza pregatita de Administratia Parcului este o bicicleta prevazuta cu ecran de proiectie care prin pedalare genereaza energia electrica necesara vizualizarii a diferite trasee din parc. Acesta este un mod de a incuraja vizitatorii sa parcurga pe bicicleta traseele din interiorul parcului, un exemplu elocvent fiind traseul C (galben), care leaga Aradul de Pecica.

Imbunatatirea centrului
„Toate aceste elemente noi reprezinta pasi marunti pe care Administratia Parcului Natural Lunca Muresului i-a realizat pentru imbunatatirea Centrului de vizitare Ceala. Ne dorim sa sensibilizam atat vizitatorii, cat si autoritatile locale. Populatia este indemnata sa viziteze in mod responsabil aria protejata”, a declarat Ladislau Szanda, directorul parcului.
Proiectul se intituleaza „Imbunatatirea infrastructurii necesare sensibilizarii si constientizarii populatiei in Parcul Natural Lunca Muresului”, este demarat in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” – axa prioritara 4, iar valoarea totala a acestuia este de aproximativ 900.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.