Cercetatorii anunta ca au descoperit o noua metoda de a produce energie electrica

Cercetatorii anunta ca au descoperit o noua metoda de a produce energie electrica
Cercetatorii anunta ca au descoperit o noua metoda de a produce energie electrica

Energia hidroelectrica este una dintre cele mai vechi metode de obtinere a electricitatii. In acest moment, peste 150 de tari, din intreaga lume o folosesc pentru a satisfice consumul populatiei si industriei.

Cu toate acestea, generatoarele de acest tip functioneaza eficient doar la scara mare, drept pentru care Natura are de suferit. Modificarea cursurilor unor rauri sau intreruperea acestora duc, de multe ori, la distrugerea ecosistemelor.

Ca o alternativa pentru folosirea hidroelectricitatii clasice, cercetatorii chinezi din domeniul nano-tehnologiei propun folosirea unor material de ultima generatie, cu proprietati deosebite. Ei au descoperit ca atunci cand picaturile de apa sarata sunt miscate pe suprafetele de grafen, acestea dau nastere curentilor electrici, la presiuni normale.

Pe langa faptul ca sunt autorii descoperirii, chinezii au gasit si o relatie liniara, direct proportionala, intre viteza cu care sunt miscate picaturile si cantitatea de electricitate generate. Voltajul este, de asemenea, intensificat atunci cand mai multe picaturi, de marimi identice, sunt folosite concomitent.

Desi potentialul este mai mic decat in cazul centralelor hidroelectrice clasice, acest tip de generatoare functioneaza in dispoztive de dimensiuni mici. Ele ofera, totusi posibilitatea de a fi redimensionate pentru utilizarea la scara larga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *