Cercetatorii romani dezvolta o solutie pentru extragerea aurului printr-o tehnologie ecologica

Cercetatorii romani dezvolta o solutie ingenioasa pentru extragerea aurului printr-o tehnologie ecologica
Cercetatorii romani dezvolta o solutie ingenioasa pentru extragerea aurului printr-o tehnologie ecologica

Cercetatorii romani dezvolta o solutie ingenioasa pentru extragerea aurului de la Rosia Montana printr-o tehnologie ecologica, prietenoasa cu mediul, care nu implica in niciun fel utilizarea cianurilor. La inceputul lunii octombrie, pe adresa redactiei am primit un comunicat de presa, dat de Insitutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA) din Bucuresti prin care eram anuntati ca extragerea aurului din minereuri se poate face si printr-o tehnologie alternativa cianurilor, o tehnologie inovatoare la care cercetatorii romani lucreaza de mai multa vreme. Am investigat subiectul si iata ce am aflat.

Comunicatul ICPE-CA este urmatorul: „In cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA se studiaza si se experimenteaza de mai mult timp o tehnologie relativ noua pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri, tehnologie care nu implica „cianurarea”. Aceasta tehnologie alternativa, cu elemente de noutate apartinand cercetatorilor romani, poate fi aplicata cu succes si in cazul extractiilor de aur de la Rosia Montana. Tehnologia permite extragerea tuturor componentelor din minereuri / conglomerate prin procesul de fragmentare selectiva a rocilor cu impulsuri de inalta tensiune si mare putere. Metodele studiate si propuse de ICPE-CA sunt absolut ecologice, bazandu-se pe electrotehnologii si lichide magnetice ce actioneaza pe principiul diferentei de densitate a componentelor, respectiv separarea electrodinamica prin diferenta de conductibilitate electrica a metalelor sau a altor componente. Fata de aceste aspecte semnalate, ICPE-CA poate sa se implice in vederea solutionarii acestei probleme atat de delicate, prin oferirea unor solutii viabile si, cel mai important, perfect ecologice.” Curiosi fiind in privinta acestei tehnologii, am luat legatura cu cercetatorii de la ICPE-CA si am stat de vorba cu cercetatorul stiintific Mihai Badic, seful echipei care a dezvoltat aceasta solutie alternativa cianurarii.

 

Ce inseamna fragmentarea selectiva a rocilor?

Cercetarea privind fragmentare selectiva a rocilor cu impulsuri de inalta tensiune si mare putere a inceput la Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica in urma cu trei ani, dupa ce patru oamenii de stiinta romani entuziasti, specialisti in laboratorul de inalta tensiune, au descoperit noi informatii si studii in legatura cu diversele tendintele de dezvoltare pe plan international. Ideea in sine nu le apartine.

„Sa ne inchipuim ca avem un conglomerat mineral, un bolovan de dimensiunile unui pepene”, exemplifica Mihai Badic. „Sa spunem ca acest conglomerat provine din Africa de Sud si contine diamante de felurite dimensiuni inglobate in bolovan impreuna cu alte componente. Sa spargi bolovanul cu ciocanul si sa cauti bucatile de diamant este o munca meticuloasa care consuma foarte mult timp”, continua cercetatorul roman. „In cazul fragmentarii selective, bolovanul se aseaza intr-un container de inox, in mediu lichid dielectric, care poate fi si apa, si se proceseaza cu ajutorul unor trenuri de impulsuri (impulsuri repetate de inalta tensiune si mare putere) cu o serie de caracteristici speciale, printre care o panta de crestere situata sub 500 de nanosecunde. Aceste impulsuri trebuie adaptate ca forma si valori la diversele minereuri pe care le cautam. Dupa procesarea bolovanului prin trenurile de impulsuri, obtinem o gramada de nisip pietris alcatuit din componentele elementare destructurate, perfect separate intre ele. Fragmentarea actioneaza progresiv si, din punct de vedere teoretic, poate ajunge la orice nivel, inclusiv cel nanometric. Apoi, dupa impulsuri, pe acest nisip pietris, in functie de componenta pe care dorim sa o extragem din el, se aplica una sau mai multe metode de separare: gravimetrice, cu lichide magnetice sau electrodinamice – acestea din urma, de exemplu, atrag doar elementele conductoare, adica metalele.”
Nimic nu se pierde!

Prin metoda electrodinamica se poate obtine aur, argint, wolfram, oxid de aluminiu etc.Apoi, daca de exemplu ne intereseaza doar aurul, cum este cazul la Rosia Montana, pe selectia de metale se poate aplica metoda gravimetrica, care separa acest metal de restul. Interesant la fragmentarea selectiva este faptul ca, spre deosebire de cianurare, pastreaza toate metalele rare, folosite in diverse tehnologii – iar conform Institului Geologic al Romaniei, pe buletinele de analiza de la Rosia Montana se poate observa ca o parte a acestor metale rare si foarte valoroase se gasesc in procentaje chiar mai ridicate decat aurul. Fiecare dintre aceste metale rare se poate extrage separat, astfel nimic nu se pierde. Potrivit lui Stefan Marincea, directorul demis al Institutului Geologic al Romaniei, in zona Rosia Montana, pe langa aur se gasesc abundent „multe alte elemente critice, de care Romania ar putea profita mult mai mult, precum stibiu, seleniu, indiu, germaniu, galiu si, nu in ultimul rand, telur (acesta este folosit la fabricarea panourilor solare).”

In plus, fragmentarea selectiva are o vasta arie de aplicabilitate care depaseste mineritul. In tarile avansate, preocupate de mediul inconjurator, deseurile menajere care nu pot fi separate se duc la cuptor unde se ard, rezultand o zgura. Aceasta zgura contine carbonul rezultat din procesul de ardere, dar si metalele care nu au fost topite (aur, zirconiu, wolfram – provenite de la componentele diverselor obiecte electrocasnice: becuri, radiouri, calculatoare etc). Tehnologia fragmentarii selective cu impulsuri de inalta tensiune se foloseste inclusiv pe aceasta zgura, iar in urma procesului se separa toate metalele. „Metoda este viabila si poate fi aplicata inclusiv la minereul de aur”, considera Mihai Badic.

„Cred in proportie de 80% ca este aplicabila la Rosia Montana. Deocamdata, nu ma pot pronunta asupra eficientei: s-ar putea ca, din punct de vedere economic, metoda cu cianurarea sa fie mai eficienta”. Problema este ca statul roman, avand deja semnat un contract cu RMGC, nu a fost interesat sa testeze metoda fragmentarii chiar la Rosia Montana. „Am facut teste si experimente pe alte minereuri, pe bolovani mari, dar nu pe conglomerate de la Rosia Montana. In acest moment, nu avem o tehnologie pentru aur, insa avem niste premise foarte pozitive ca o putem dezvolta.”

CITESTE PE LARG DESPRE TEHNOLOGIA ECOLOGICĂ DEZVOLTATĂ DE CERCETĂTORII ROMÂNI IN EDITIA DE OCTOMBRIE A REVISTEI STIINTĂ&TEHNICĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *