Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere

Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere
Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire. Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata u totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an u certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii

Proprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde sau inchiria un apartament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri, 19 iulie. Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original.
Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partiile care au incheiat documentul sau de catre terti.

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.
Cladirile care trebuie sa aiba certificat energetic

Certificatul de performanta energetica este intocmit pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore. Documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii pu-blice.

Certificatul nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitectu-rala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil ca-racterul ori aspectul exterior.

De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.
Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracte-rizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia”.
Pasii pe care trebuie sa ii urmeze proprietarul unei cladiri pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire.

Auditorul energetic are dreptul, in baza atestatului de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa realizeze auditul energetic pentru cladiri sau unitati de cladire, sa intocmeasca certificatul de performanta energetica si raportul de audit energetic. Acesta isi poate desfasoara acti-vitatea ca persoana fizica autorizata sau ca angajat al unei persoane juridice.

Pana la data de 8 iulie 2013 au fost atestati 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei mai multi auditori energetici au fost atestati in Bucuresti (403) si judetele Timis (128), Iasi (65), Cluj (56), Constanta (57), Brasov (53), Dolj si Bihor (cate 40).

In judetul Suceava au fost atestati, pana in 8 iulie, 27 de auditori energetici.

Solicitantul trebuie sa se adreseze unui auditor energetic atestat si sa incheie un contract de prestari servicii cu acesta.

Proprietarul sau administratorul trebuie sa detina si sa puna la dispozitia auditorului energetic planurile cladirii sau apartamentului, din Fisa de cadastru OCPI sau din contractul de vanzare-cumparare, precum si informatii legate de istoricul cladirii, inclusiv modificari de spatiu, de functiune si reparatiile.

Auditorul energetic va trebui sa stranga la dosar urmatoarele documente: planul general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectura – fatade si sectiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasa; planuri cu sectiuni longitudinale si transversale; planuri pentru instalatiile de incalzire si apa calda de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda sau terasa; fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului; facturi de apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii.

Raluca Alexandra Cazanescu, membru fondator al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR), spune ca intocmirea unui certificat de performanta energetica pentru un apartament dureaza minim trei zile, dar pentru o casa poate dura mai mult, impunandu-se evaluari suplimentare.

In functie de ce documente poate proprietarul sa puna la dispozitia auditorului, durata de realizare poate fi mai mare sau mica si se poate negocia si ta-riful. Daca proprietarul nu are toate documentele, auditorul poate completa dosarul contra cost.
Tariful se calculeaza dupa o formula ce include un cost unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare, tariful unitar al lucrarii (euro/ metru patrat), aria desfasurata construita a cladirii si cinci coeficienti – de locatie, de documentatie, de complexitate, de instrumentare si de refolosire, potrivit AAECR.
Conform Organizatiei Profesionale a Specialistilor in Energetica Cladirilor, apartamentele cu consumuri energetice mai scazute vor fi mai cautate datorita costurilor la intretinere mai mici. In cazul in care cererea pentru apartamentele cu consumuri energetice mai scazute este mai ridicata, ar putea sa fie inregistrata o crestere usoara a chiriilor acestui tip de apartamente, dar si o scadere a nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui sa compenseze astfel cheltuielile suplimentare.
Elaborarea certificatului presupune evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii afe-rente (incalzire, preparare sau furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial); incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii; notarea din punct de vedere energetic a cladirii; intocmirea Certificatului de Performanta Energetica si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.

Articole similare

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat...

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi,...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,673FaniÎmi place
88CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé, al treilea an consecutiv pe podiumul celor mai mari companii care poluează cu plastic

Coaliția internațională Break Free From Plastic (BFFP) a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, raportul anual privind auditul de...

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat...

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi,...

ABC-ul sistemului garanție-returnare. Tot ce trebuie să știe consumatorii

Sistemul de garanție-returnare este noul subiect care scindează opinia publică din România în ultima perioadă. Discuțiile din spațiul public relevă însă multă...

The DRS draft is a solid platform for development of high quality recycling in Romania. It should also include more legal guidelines to secure...

Zero Waste Romania welcomes the launch in public debate of the draft Government Decision on the implementation of the DRS for non-reusable...