Cu ajutorul unei investitii de 1,5 milioane Euro realizata de Agentia Ministerului Olandez al Afacerilor Economice s-a realizat o instalatie de filtrare a emisiilor de substante poluante rezultate din arderea gazului metan
Conducerea SC CET Iasi SA a anuntat ca ieri a implementat cu succes tehnologia Lextran, care asigura indepartarea simultana a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului si a altor metale grele din gazele de ardere, reducand considerabil efectele poluarii. Tehnologia implementata la termocentrala ieseana a fost dezvoltata de Lextran Ltd. si de KH Engineering, companii care apartin grupului Ludan. Finantarea de aproximativ 1,5 milioane de Euro este asigurata de Agentia Ministerului Olandez al Afacerilor Economice (EVD) si de grupul international Ludan, din care 865.000 Euro reprezinta contributia nerambursabila a EVD, acordata prin intermediul programului PSO Environmental 2005.
Prin implementarea acestei tehnologii, termocentrala ieseana reduce cu circa 68-100 la suta emisiile de oxizi de sulf, oxizi de azot si de mercur, devenind astfel prima centrala de termoficare din Romania cu un nivel de poluare sub limitele impuse de reglementarile de mediu in vigoare si de cele referitoare la metalele grele, ce sunt in curs de adoptare. Noua tehnologie asigura reducerea costurilor de capital si de operare, comparativ cu sistemele traditionale, in care indepartarea noxelor se realizeaza separat. „Aceasta tehnologie a devenit operativa incepand cu 1 decembrie 2007, iar prin intermediul ei CET Iasi devine prima termocentrala din Romania cu un nivel de poluare sub limitele impuse de normele de mediu in vigoare. Dupa neutralizarea acestor oxizi, ei sunt transformati intr-o solutie de fertilizare, de ingrasamant- sulfat de amoniu- ceea ce ne permite sa valorificam acest produs si sa reducem costurile de operare”, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al SC CET Iasi SA.
Sursa: Ziua de Iasi