Zeci de fermieri asteapta despagubiri pentru seceta din vara

1
331

secetaPana la 30 noiembrie a.c. – data limita prevazuta de HG nr. 1202/2007 – 47 de fermieri au depus, la Directia Agricola Prahova, documentele justificative pentru a fi despagubiti ca urmare a distrugerii culturilor agricole de catre seceta cumplita din acest an.

Dupa cum ne-a precizat purtatorul de cuvant al amintitei institutii, Marian Marcu, cererile producatorilor agricoli prahoveni se refera la 3.800 de hectare cultivate cu porumb si 4.500 de hectare cu floarea-soarelui. Aceasta cu toate ca, per total, suprafata agricola asigurata impotriva calamitatilor a depasit, in acest an, 15.000 de hectare, la nivelul judetului. Cele 47 de dosare au fost verificate de catre specialistii directiei si trimise, deja, spre avizare Ministerului Agriculturii, existand astfel sanse ca, spre final de an, taranii sa-si primeasca banii. Este vorba de 750 de lei pentru hectarul de porumb calamitat si, respectiv, 700 de lei pentru hectarul de floarea-soarelui. Reamintim ca, pentru a putea beneficia de aceste despagubiri, pe langa asigurarea culturilor impotriva calamitatilor naturale, fermierii erau obligati sa-si lucreze terenul dupa normele agrotehnice (folosirea unor seminte certificate, asigurarea ingrasamintelor etc), iar gradul de distrugere sa fi depasit 30 la suta din suprafata cultivata.
Legat de piata asigurarilor agricole din Romania, aceasta ar putea depasi 40 de milioane de euro, in 2008, in crestere cu o treime fata de 2007, potrivit estimarilor specialistilor. Acestia spera ca seceta din acest an, care s-a situat la acelasi nivel cu anul 1946, sa-i constientizeze pe cat mai multi dintre producatorii agricoli asupra dimensiunii pierderilor de recolta provocate de astfel de fenomene. Pentru despagubirea fermierilor ale caror culturi au fost afectate de inghetul din iarna si de seceta, Guvernul a alocat, in acest an, 500 milioane de lei (circa 150,73 milioane de euro).

Sursa: Ziarul Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.