Companiile Enel si E.ON au acceptat sa participe, impreuna cu producatorul de stat Termoelectrica, la un proiect de circa un miliard euro pentru constructia unei unitati noi la CET Braila.
„Pe 30 noiembrie am primit doua scrisori, de la Enel si E.ON, in vederea participarii impreuna cu Termoelectrica la o investitie greenfield la centrala Braila. Concluzia a fost ca este posibila o colaborare in trei la acest proiect”, a declarat Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica, citat de Mediafax.
Oficialul a mai spus ca in cel mult doua saptamani va avea loc o intalnire tripartita, la cererea celor doua companii, referitor la stabilirea etapelor urmatoare de dezvoltare a investitiei.
Proiectul se refera la constructia de la centrala Braila a unui grup nou de producere a energiei, cu o capacitate de 700-900 MW, care va utiliza drept combustibil carbunele. „Important este ca Enel si E.ON au convenit sa colaboreze pentru acest proiect. La aceasta intalnire, pe care suntem in curs de a o perfecta, vom discuta propunerile finale ale celor doua companii si vom stabili calendarul negocierilor, pentru a incepe efectiv aceasta investitie”, a spus Ungureanu.
In urmatoarele luni vor incepe studiile de fezabilitate
Enel si E.ON vor realiza in urmatoarele luni studiul de fezabilitate al proiectului, precum si studiul de piata si de racord al noii unitati energetice la sistemul national.
In compania care va fi infiintata pentru acest proiect, producatorul roman va detine pana la 10% din capital, reprezentat de activele existente, respectiv teren, accesul la reteaua nationala de transport a energiei si accesul la combustibil, la Portul din Braila si la depozite de carbune insa, structura noii firme va fi definitivata pana la sfarsitul anului.
Concomitent Termoelectrica desfasoara proceduri de selectie a investitorilor si la centralele Doicesti, Galati si Borzesti, in vederea constructiei unor grupuri greenfield de producere a energiei cu capacitati instalate de 700 MW-900 MW fiecare, a caror constructie, daca va incepe anul viitor, va fi finalizata in 2012-2013.
Companiile care au intrat in ultima etapa a selectiei pentru constructia unei unitati noi la Doicesti sunt belgienii de la Electrabel, Enel, Gaz de France si firma americana AES Corporation, precum si doua consortii, dintre care unul este format din Electricite de France International si Edison, iar al doilea din Mechel International Holding si Centralele Electrice Ungare.
Investitorii cer prelungire a termenului peentru proiectele de la Galati si Borzesti
Investitorii interesati de alte doua proiecte greenfield, la centralele Galati si Borzesti, au solicitat Termoelectrica o prelungire a termenului in care sa prezinte oferte angajante.
„La Galati si Borzesti, mai toti au cerut o extindere de termen, si le-am dat timp sa vina cu oferte pana in jur de 20 ianuarie 2008. Au motivat ca nu au timp sa pregateasca ofertele si sper ca pana la finele lui februarie sa decidem cine va face proiectele”, a spus Ungureanu. La centrala Galati s-au precalificat Enel, Electrabel, Gaz de France, AES Corporation, Edison si CEZ. Pentru proiectul de la Borzesti au depus scrisori de interes Enel, Electrabel, AES Corporation, Gaz de France, CEZ, E.ON si un consortiu format din Electricite de France International si Edison. Potrivit lui Ungureanu, Ministerul Economiei si Finantelor , actionarul majoritar al Termoelectrica, sustine proiectele derulate de producatorul de energie.
„Conducerea ministerului a inteles ca in loc ca Termoelectrica sa fie proprietar a patru centrale cu pierderi, sa fie actionar minoritar la patru centrale profitabile. Avem sustinerea MEF pentru aceste proiecte”, a mai spus Ungureanu.
Termoelectrica detine trei filiale de productie, respectiv Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, precum si patru sucursale, fara personalitate juridica – Borzesti, Braila, Doicesti si Paroseni.
Sursa: Curierul National