Cetateni de oroare ai Zalaului: Calare pe tot mai putinele spatii verzi din oras

Cetateni de oroare ai Zalaului: Calare pe tot mai putinele spatii verzi din oras
Cetateni de oroare ai Zalaului: Calare pe tot mai putinele spatii verzi din oras

Ne-am facut un obicei prost in a reveni iar si iar, cu exemple de „bizoni” locali, care fie confunda gunoiul cu mingea de oina, fie parcheaza pe trei locuri, pe spatiile verzi, trotuare sau locurile destinate persoanelor cu dizabilitati. Desi exemplele din oras sunt multe si zilnic apar altele noi, va oferim astazi spre delectare un exemplu pe care sigur l-ati avut si dumneavoastra in fata ochilor de multe ori. Spatiul verde din apropierea Spitalului Judetean. Este adevarat faptul ca in zona parcarea reprezinta o reala problema, locurile nu sunt foarte multe, traficul in zona este intens, iar asa dupa cum bine stim, la spital vin si de acolo pleaca in fiecare minut, zeci de autoturisme. Asta nu-i scuza pe cei care parcheaza pe asemenea locuri, insa, ca sa nu urechem doar o singura tabara, cea a bizonilor, am cerut si punctul de vedere al Politiei Locale din cadrul Primariei Zalau cu privire la acest aspect, pe care il redam integral:

„In domeniul circulatiei pe drumurile publice, Politia Locala are printre alte atributii si constatarea de contraventii si aplicarea de sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar. Referitor la parcarile ilegale din zona spitalului, mentionam faptul ca politistii locali au zilnic misiuni de patrulare prin zona, fiind constatate nereguli, precum: stationarea pe spatiul verde din parcul din fata spitalului, blocarea aleilor pietonale in urma opririi sau stationarii pe acestea, blocarea accesului in parcarea din fata sau blocarea sensului de coborare din aceasta parcare, blocarea accesului inspre urgenta etc, chiar daca, in urma verificarilor agentii constatau ca erau locuri libere in parcarea cu plata special amenajata de pe strada Simion Barnutiu, zona blocurilor H. In urma constatarii acestor fapte contraventionale, in perioada 1 ianuarie 2015 -10 martie 2015, politistii locali au aplicat 42 de sanctiuni contraventionale, in zona Spitalului Judetean. Cadrul legislativ conform art.4, lit.d din HCL 170/2007 circulatia sau parcarea autovehiculelor, remorcilor sau a oricarui tip de vehicul pe zonele verzi din cartierele de locuinte, trotuare, parcuri sau gradini publice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 250 – 500 lei.”

Chiar daca sanctiunile se aplica, acestea par totusi putine (aproximativ 15 amenzi pe luna) si nu au cum sa induca in constiinta celor care repta astfel de manevre, ideea ca dupa ce s-au ars o data, a doua oara vor evita acest lucru. Intervine de asemenea si necesitatea gasirii de solutii din partea autoritatilor, prin crearea de locuri noi de parcare sau, de ce nu, chiar construirea pe viitor a unei parcari pe verticala asa cum multe orase au reusit sa construiasca, fara sacrificii supreme din partea primariilor. Altfel, putinele spatii verzi pe care le mai avem, isi vor da duhul sub rotile autoturismelor si sub pasul apasat al bizonului de oras, care nu vrea in ruptul capului sa faca un efort si sa evite sa ucida iarba si florile, din motive de lene, sa caute un loc de parcare, fie el si mai indepartat de punctul sau de interes.

Greu, cu ambele tabere. Cine sufera? Celelalte forme de viata din oras, de la firul de iarba si pana la locuitorii nevinovati, dotati cu bun simt civic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente