Chevron a primit unda verde de la Guvern sa inceapa sa caute petrol si gaze in Dobrogea

Chevron a primit unda verde de la Guvern sa inceapa sa caute petrol si gaze in Dobrogea

Americanii de la Chevron au primit unda verde de la Guvern sa inceapa chiar de miercuri sa caute petrol si gaze in Dobrogea. Zonele vizate sunt Costinesti, Vama Veche si Adamclisi care ar putea fi de nerecunoscut dupa ce vor fi acoperite de sonde. Guvernul tine la secret insa detaliile contractului.

 

Companiei Chevron i s-au alocat trei perimetre pe uscat cu o suprafata de aproximativ 2.700 km patrati in Dobrogea. Este vorba de perimetrele Costinesti, Vama Veche si Adamclisi unde pot oricand sa inceapa forarile pentru gaze si petrol. Pe de alta parte turistii se pot trezi ca isi fac concediul printre sonde de petrol si gaze. Iar acesta este cel mai mic risc. Din documentele oficiale guvernamentale reiese ca perimetrele nu sunt creditate cu rezerve de titei si gaze insa Romania sta pe o rezerva uriasa de gaze prinse in placile de sisturi, care se scot la suprafata prin metode care afecteaza grav mediul.

“Nu voi acorda niciun fel de acord daca nu sunt convins ca nu dauneaza mediului. Noi suntem o tara seismica, fracturarea hidrologica inseamna o cantitate enorma de apa in primul rand, in al doilea rand pot produce unele miscari tectonice”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului, potrivit Romania TV.

Este greu de crezut totusi ca americanii investesc milioane de dolari pentru a cauta gaze doar pentru a primi apoi interdictie de la Ministerul Mediului de la Bucuresti sa le extraga. Aceste detalii probabil sunt deja negociate insa acest lucru nu-l vom putea sti niciodata deoarece contractul este secret. Cert este ca substantele chimice folosite in procesul de fisurare a rocilor pentru a scoate gazele de sist pot ajunge in panzele freatice din Costinesti sau Vama Veche.

“Daca asta e motivul secretizarii e un guvern care ascunde populatiei elemente importante despre viata si mediul in care traiesc”, a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Valoarea contractului este si ea secreta. Singurul lucru cert este ca deocamdata americanii nu au gasit gaze. Iar ce se va intampla daca gasesc o sa vedem cu ochii nostri atunci cand mergem pe litoral iar peisajul va fi domint de sonde.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente